Amb el seu projecte “Mar de luto”, posa nom i cara a les vides perdudes al mar i s’endú el guardó d’un certamen que es consolida com a referent
El Jurat de la tercera edició del Premi de Fotoperiodisme Héctor Zampaglione, format pels editors i comissaris Arianna Rinaldo i Claudi Carreras i la fotoperiodista Sandra Balsells, ha resolt com a guanyador de la tercera edició del Premio Zampa el projecte “Mar de luto”, de la fotògrafa Anna Surinyach.
“Mar de luto” posa nom i cara a les vides perdudes al mar. Es calcula que unes nou persones moren al mar cada dia intentant arribar al continent europeu. Aquestes són xifres oficials, però probablement les dades reals deuen ser més altes. Moltes d’aquestes víctimes romandran sense identificar.
El projecte combina la documentació dels rescats al mar amb la investigació periodística sobre la vida de les víctimes. “Mar de luto” segueix la pista de les persones desaparegudes per arribar a les seves famílies i posar nom i cara a les persones empassades pel mar mentre busquen un futur millor.
L’anunci de la proposta guanyadora ha suposat el punt culminant de les jornades. Claudi Carreras, membre del jurat encarregat d’anunciar el premi, ha volgut reivindicar el periodisme de proximitat. Carreras ha dit que de vegades pensem que els que es troben lluny de nosaltres no tenen res a veure amb la nostra vida, però és important que hi hagi professionals que ens expliquin què està passant.
D'altra banda, Anna Surinyach, en el seu discurs d’agraïment, ha explicat que porta cobrint rescats des del 2015 i que l’objectiu del projecte és dignificar les persones que han perdut la vida durant aquestes travessies. “Mar de luto” és una proposta multimèdia i multiformat. Recentment s’ha estrenat a la plataforma 3cat el pòdcast El mar. El mur, que explica les històries que vertebren aquest projecte.
Durant l'anunci del projecte guanyador també va ser-hi present Jaume Oliveras, alcalde del Masnou. Oliveras va recalcar que ja es dona per consolidat el Premio Zampa com a esdeveniment cultural, atesa la projecció que té més enllà del Masnou, i ha remarcat la qualitat de totes les propostes finalistes.
Amb el doble objectiu de retre homenatge al fotoperiodista i activista Héctor Zampaglione (1942-2019) i donar visibilitat als treballs fotoperiodístics i documentals realitzats per fotògrafs residents a l'Estat espanyol, el Premi Zampa ha aconseguit des de la seva primera edició el suport i l'interès dels professionals i institucions de fotoperiodisme i de fotografia documental.
El Premi està organitzat per l'Associació Fotogràfica del Masnou (FEM), l'Ajuntament del Masnou i la Fundació La Calàndria, amb la col·laboració i el suport del Sindicat de la Imatge UPIFC, Photographic Social Vision, Diputació de Barcelona i Caption Magazine.
Més enllà de la tercera edició del Premi Zampa, el Masnou ha viscut un cap de setmana intens, amb activitats per a tots els gustos. Un munt de nens, nenes i les seves famílies van acostar-se a la plaça de Ramón y Cajal per gaudir d'“Els amics d’en Crusó”, una experiència lúdica amb autòmats i mecanismes, emmarcada en la programació del Mes dels Infants. No en va, calia celebrar la proximitat del Dia Universal dels Infants, que se celebra avui, 20 de novembre. Aprofitant aquesta commemoració, l’alumnat del Centre Obert Maricel va realitzar un mural, dissabte al matí i al mateix indret, per reivindicar els drets dels nens i les nenes d’arreu del món a través de l’art.
També el diumenge va ser un gran dia per a Teamar, l’Associació TEA Asperger Maresme, perquè van celebrar el seu quinzè aniversari. Les famílies que en formen part van comptar amb la participació de molta gent i de diverses entitats del Masnou. En paral·lel, els amants del teatre no es van voler perdre l’obra Els ulls de l’etern germà, que va representar la companyia La Perla 29, el dissabte al vespre, a l’Espai Escènic Iago Pericot.
Per si tot plegat fos poc, també es va organitzar, diumenge al matí, la ruta guiada “Les dones del tèxtil al Masnou”, una activitat que forma part de la programació anual de Turisme i Patrimoni “Descobreix el Masnou”. A banda de tota l’oferta cultural i lúdica, el cap de setmana va començar dissabte al matí amb una xerrada sobre un tema molt més seriós que cal abordar: “Comunicació entre pares i fills: detectar conductes de risc i prevenir el suïcidi”. Va tenir lloc al a Sala de les Lletres de l’Edifici Centre i va comptar amb la participació d’Anna Targarona, presidenta de l’Associació Ania; Oriol Lugo, doctor en psicologia, i Ángela Landete, filòloga i escriptora.
Font: Premi Héctor Zampaglione i elaboració pròpia.