Comencen les obres de reparació de l'emissari provinent de la depuradora

Última revisió 25-09-2024 14:36
25/09/2024

Pot ser que l’aigua del mar es vegi més bruta durant les obres

 

Les obres per reparar les fuites de l’emissari de la depuradora que s’endinsa al mar en el tram de platja de la desembocadura de la riera de Teià van començar la setmana passada, amb els primers treballs al mar. Està previst que entre finals d’aquesta setmana i durant la setmana vinent s’iniciïn les actuacions de terra, fet que implicarà el trànsit de camions per la platja i el passeig Marítim. Pot ser que l’aigua del mar es vegi més bruta durant les obres.

El problema actual ve per un trencament a la canonada que requereix que se’n reparin 65 metres. Això fa que part d’aquesta aigua que prové de la depuradora brolli a prop de la costa. Se substituirà un primer tram d’aproximadament 35 metres on s’ha produït el trencament i s’ha desplaçat la canonada i, també, un segon tram de 30 metres en què la canonada s’ubica a la seva traça però es troba en mal estat. 

La filtració actual de l’emissari no és la mateixa que en ocasions anteriors. L’any 2020, arran del trencament produït pel temporal Glòria, s’hi va fer una obra, amb la qual es va reposar un tram d’aquest emissari. El nou tram que s’hi instal·larà ara es connectarà amb el que es va reposar llavors. A més, se’n reforçarà la fixació al fons marí.

La reparació de l’emissari, a càrrec de l’empresa Simmar Serveis Integrals Del Maresme SL, es farà amb equips de treball des de mar fins a terra i caldrà instal·lar-hi una plataforma temporal d’escullera, d’uns 40 metres de llargada, que es retirarà en finalitzar les actuacions. La durada que es preveu de les obres és de dos mesos, tenint en compte que aquesta programació es pot veure alterada en cas de mala meteorologia o previsions marítimes desfavorables.

La depuradora i l’emissari depenen del Consell Comarcal del Maresme. El permís per reparar l’emissari va arribar durant el mes de maig i l’inici de les obres s’ha hagut d’ajornar fins a la finalització de la temporada de bany, seguint les indicacions de l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Per minimitzar els riscos, i com a mesura preventiva, es va considerar necessari que les obres s'efectuessin fora de la temporada de bany, doncs aquestes han de remoure el sòl marí i provocaran la terbolesa de les aigües de l’entorn.