Coordinació per posar fi a l'escalada d'inseguretat al Masnou

Última revisió 09-06-2020 11:23
09/06/2020

El matí de dilluns, 8 de juny, es va dur a terme una reunió per tractar de manera coordinada actuacions per combatre la creixent sensació d’inseguretat que es viu al Masnou els darrers dies. Hi van ser presents l’alcalde, Jaume Oliveras; la regidora de Seguretat Ciutadana, Sílvia Folch, i la regidora d’Acció Social, Yulay Martínez, així com representants dels cossos de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra, i la directora de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ester Cabanes.

En la trobada, que va combinar la presencialitat i la via telemàtica, es va posar en relleu una situació comuna en diversos municipis del Baix Maresme, com és l’existència de grups de joves, en alguns casos extutelats per la DGAIA, que acumulen diverses causes per delictes de diferent categoria, com temptatives d’ocupacions il·legals d’immobles, petits furts, robatoris amb intimidació i força, o aldarulls amb agressions. En poc més de tres mesos, persones vinculades a aquest grup sumarien prop de 70 delictes al municipi.

Els assistents a la reunió van mostrar la seva preocupació pel fet que cada vegada són grups més nombrosos, que actuen amb més violència i que han perdut el respecte envers els agents de l’autoritat. De fet, un dels principals motius perquè es doni aquest darrer punt és que la reincidència en les seves actuacions no ha tingut fins al moment cap resposta prou dissuasòria per part de les instàncies judicials, malgrat que hi ha delinqüents que han estat identificats i detinguts per agents d’ambdós cossos de seguretat en reiterades ocasions. A més, l’evolució del desconfinament i l’aixecament gradual de les mesures restrictives de la mobilitat es relaciona directament amb l’augment d’aquests fets delictius. Finalment, el vincle anterior d’algun dels menors d’aquest grup amb el centre de tutelats de la DGAIA ubicat al Masnou també ha actuat com a pol d’atracció en l’increment de la conflictivitat, unes interaccions que es volen afrontar per posar fi als delictes, d’una banda, i garantir la protecció dels menors, de l’altra.

Un cop analitzades les dades i tota la situació, i davant de la inquietud que aquests fets es puguin agreujar a mesura que s’avanci en les fases de desescalada, totes les parts implicades es van mostrar obertes a col·laborar encara més estretament i, sobretot, a acordar mesures. Les principals: extremar la vigilància i el reforç presencial d’efectius en els llocs i hores més problemàtics, instar la justícia a col·laborar per pal·liar l’actual indefensió enfront de les reiterades detencions, i desmantellar el centre Balquer (antic Alberg), per atomitzar el grup, desvinculant-ne de manera immediata els menors més conflictius, reubicant-ne d’altres i oferint recursos als joves que han arrelat al Masnou per tal que hi puguin continuar vinculats sense perjudici.

Es preveu que la intensificació d’aquestes actuacions i la col·laboració pugui donar fruit a curt termini i frenar la delinqüència i la inseguretat que genera al conjunt de la ciutadania.