El Masnou, amb el poble ucraïnès

Última revisió 04-03-2022 10:59
02/03/2022

A més de condemnar la invasió d’Ucraïna, s’organitzen campanyes per enviar ajuda i per acollir persones refugiades

Una cinquantena de persones van participar en la concentració convocada ahir al vespre, davant l’Ajuntament, per condemnar la invasió d’Ucraïna i la guerra que hi està perpetrant l’exèrcit rus.

L’alcalde, Jaume Oliveras, va ser l’encarregat de llegir la declaració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya sobre el conflicte d’Ucraïna. Entre els assistents hi havia persones que formen part de la petita comunitat ucraïnesa del Masnou. També hi van ser presents regidors i regidores del consistori, tant de l’Equip de Govern com de l’oposició.

Qui vulgui expressar el seu rebuig al conflicte pot fer-ho també a les 18.30 h d’avui, 2 de març, a la plaça de Catalunya de Barcelona. La plataforma Aturem la Guerra ha convocat una concentració unitària que duu el lema “No a la guerra. Les vostres guerres, les nostres morts”.

Campanya d’emergència

L’Ajuntament del Masnou farà una aportació extra de 10.000 euros al Fons Català per a la campanya de suport a la població víctima del conflicte armat a Ucraïna.

Tothom qui ho desitgi pot fer-hi aportacions econòmiques, a través dels següents comptes bancaris:

  • BBVA - Codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531
  • CaixaBank - Codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627

Tal com detalla el Fons Català, “es farà una identificació de necessitats al terreny”, tot esmentant les dificultats que s’estan trobant per transportar material a Ucraïna, així com la intenció d’adquirir béns de primera necessitat als països veïns que ja estan acollint la població que fuig de la guerra.

Els recursos econòmics aniran a parar a un fons comú per dur a terme accions concretes que el Fons Català identificarà a partir de les peticions que presentin les entitats humanitàries i els municipis dels països veïns d’Ucraïna o d’aquest mateix país. En resum, es destinaran a la cobertura de necessitats bàsiques en les rutes de fugida (alimentació, salut, higiene...), a treballar per aconseguir desplegar dispositius sanitaris i humanitaris en territori ucraïnès i per dur a terme accions de suport als municipis dels països que estan fent la primera acollida.

Amb tot, també es pot col·laborar amb les entitats i persones del Masnou que ja estan duent a terme campanyes de recollida de materials i productes de primera necessitat. Una d’elles l’organitza l’entitat Vida Significativa. A través de la botiga La Gioconda (c. de Sant Miquel, 14) recullen aliments no peribles, roba, productes d’higiene, aliments de nadons i altres productes. El consistori els donarà suport en aspectes com l’emmagatzematge i la logística. A més, l’Ajuntament del Masnou ja ha mostrat la seva disposició a col·laborar en tot allò que sol·liciti el Consolat General d’Ucraïna a Barcelona.

Acollida

Els veïns i veïnes del Masnou que vulguin oferir recursos residencials per acollir persones o famílies refugiades han de fer-ho enviant un correu electrònic a l’adreça solidaritat.cooperacio@elmasnou.cat. En el cas que efectivament arribin a Catalunya persones que fugen de la guerra, l’Ajuntament vehicularà les ofertes i organitzarà els dispositius d’acollida en col·laboració amb el Consell Comarcal del Maresme i la Generalitat de Catalunya.

De fet, el Govern català ja està utilitzant la seva xarxa d’albergs per acollir persones d’Ucraïna que s’han vist sorpreses pel conflicte mentre estaven de viatge al nostre país. Tot i que encara no s’està utilitzant amb aquesta finalitat, cal esmentar que l’alberg Batista i Roca del Masnou forma part d’aquesta xarxa.