El Masnou clama per l'erradicació de la violència envers les dones

Última revisió 28-11-2023 09:50
27/11/2023

Sota el lema “Fem xarxa”, el 25-N d'enguany posa l'accent en la implicació de tothom per prevenir-les i fer costat a les víctimes

25-N, Dia per l'Erradicació de la Violència envers les Dones 


Línia d'atenció a les dones en situació de violència: 900 900 120

Emergències: 112


Aquest dissabte, 25 de novembre, s’ha commemorat el Dia Internacional de l’Erradicació de la Violència vers les Dones. Sota el lema “Contra les violències masclistes, fem xarxa”, al Masnou s’han organitzat diverses activitats, durant tot el mes de novembre, per alçar la veu contra aquesta xacra.

L’acte central va tenir lloc el dissabte al migdia, als jardins dels Països Catalans, amb la participació de diverses persones. Just després dels parlaments institucionals, la cantautora Meritxell Gené i la poeta i escriptora Aina Torres van fer vibrar el públic amb l’espectacle poeticomusical teatralitzat La mirada violeta. Marçal i Roig. A través d’un diàleg amb cançons i poemes, Gené i Torres van homenatjar dues escriptores monumentals, Maria-Mercè Marçal i Montserrat Roig, i van posar en valor "la mirada violeta" de totes dues, tan necessària i vigent. De fet, l’alcalde, Jaume Oliveras, va reivindicar “l’obra fonamental d’aquestes dues dones fonamentals, referents del feminisme, que van marxar abans d’hora”, just abans de recitar uns versos de Divisa, de Maria-Mercè Marçal: “A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.''

En consonància amb la resta d’administracions i amb les organitzacions que lluiten contra la violència envers les dones, el manifest institucional pronunciat per Monika González, regidora d’Igualtat, recordava que “és imprescindible la implicació de tothom” per fer-hi front. “És una lluita col·lectiva que necessita tota la societat”, continuava el text, referint-se a la necessitat d’acabar amb “el silenci i la inacció”, unes actituds “que no són respostes neutrals, sinó que donen suport a l’agressor i a la reproducció de les violències”. “Cal trencar tots els silencis i tenir un paper proactiu en la prevenció i la detecció”, exclamava el manifest, que també subratllava la necessitat de fer costat a les víctimes quan alcen la veu, però també abans, de seguida que es detecti o se sospiti que una dona està patint violència masclista. Per tancar el seu parlament, la regidora va esmentar algunes de les iniciatives locals que s’han posat en marxa per combatre la violència masclista, com “l’aprovació per unanimitat del primer Pacte local per un Masnou lliure de violències masclistes i de LGTBI-fòbia” o la implantació del pla de coeducació als centres educatius, una iniciativa per fomentar la igualtat en l’educació dels infants, tot acabant amb els rols de gènere.

Precisament, la jornada comunitària “El Masnou coeduca”, que s’ha de fer aquest proper dissabte, 2 de desembre, tancarà la programació que s’ha fet enguany al municipi al voltant del 25-N. Serà una trobada oberta a tothom, si bé es recomana a les persones interessades que s’hi inscriguin prèviament. S’hi faran tallers i es debatrà sobre la implantació del programa de coeducació a les escoles, entre altres activitats. A més hi haurà un servei de canguratge per a infants d’entre 3 i 12 anys. Més enllà d’aquesta jornada i de l’acte central del 25-N, al Masnou s’han fet diverses activitats durant el mes de novembre per conscienciar sobre la importància de la lluita contra la violència masclista. Per exemple, va ser el tema central de tres exposicions fotogràfiques que s’han pogut veure dins les XV Jornades de Fotografia organitzades per l’Associació Fotogràfica FEM: "Cicatrius", de Sandra Balsells; “De l’ombra a la llum”, de Maria Espeus; i “Diguem prou”, de Joan Pairó i Begoña Fernández. A banda, es va fer un taller sobre masculinitats corresponsables, el 7 i el 14 de novembre, i una xerrada per a la prevenció de les violències masclistes en l’adolescència, el 24 de novembre.