El Masnou commemora el Dia Internacional contra la Violència Masclista

Última revisió 14-11-2022 09:02
11/11/2022

“Contra les violències masclistes, jo actuo!” és el lema de la campanya d’enguany per commemorar el Dia Internacional contra la Violència Masclista i conscienciar la ciutadania sobre aquesta xacra social. S’han programat diverses activitats que culminaran amb l’acte central de la campanya, el 25 de novembre. Serà a les 19 h als jardins de Països Catalans i s’hi representarà l’obra de teatre a càrrec de les dones participants en el taller “Jo actuo”. També s’hi faran lectures i altres manifestacions artístiques a càrrec d'alumnes de diversos centres educatius del Masnou.

Exposicions per prevenir la violència masclista i enaltir el paper de la dona

Fins al 27 de novembre, a  l’Espai Jove de Ca n’Humet, s'hipodrà veure l’exposició “Lliures i sense por”, pensada per reflexionar sobre què són les violències sexuals, com identificar-les, quines són les causes i què es pot fer davant de situacions de violència. Amb la col·laboració del SIAD-Jove, aquesta mostra, comissionada i dissenyada per l’Institut Català de les Dones i Creación Positiva, vol reivindicar el dret a la llibertat sexual i la seguretat de les dones en l’àmbit públic i privat. A més, a l’Espai Jove de Ca n’Humet també hi podeu trobar un racó amb llibres de temàtica feminista. 

A la sala infantil de la Biblioteca, fins al 29 de novembre hi haurà una altra exposició. “Visca la revolució” és una mostra del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil plena de llibres en què els personatges que hi apareixen decideixen revolucionar-se. Hi trobareu revolucions minúscules i íntimes, però també algunes de majúscules i col·lectives. Totes trenquen una llança a favor dels canvis i de les millores de tot allò que ens envolta.

La tercera exposició amb motiu d’aquesta commemoració serà sobre les “Dones destacades del Masnou”. S’inaugurarà el 18 de novembre a les 19 h a la Casa de Cultura i s’hi mostrarà un recull de les biografies d’algunes dones emblemàtiques en la història del Masnou. Sovint oblidades i eclipsades, han destacat en camps com l’educació, la filantropia, l’empresa i el món professional, i han tingut un paper clau en la configuració de la vila al llarg del temps. La mostra, organitzada per l’Arxiu Municipal i el Museu Municipal de Nàutica, pretén fer visibles aquestes dones i posar en valor el seu paper protagonista en la història. Es podrà veure fins a l’11 de desembre.

Una jornada sobre coeducació, un taller d’autodefensa i la presentació d’un llibre arrodoneixen el programa

El 12 de novembre, a partir de les 10.15 h a Els Vienesos, tindrà lloc la primera jornada comunitària "El Masnou coeduca".La coeducació és la mirada i pràctica pedagògica que parteix de la premissa que vivim en una societat en la que els nens i les nenes reben una socialització de gènere diferenciada. A més de presentar el projecte, al llarg de la trobada hi tindran lloc tallers familiars adreçats a prevenir les violències masclistes. Inscripció prèvia.

Tots els dijous entre el 10 de novembre i el 22 de desembre, de 17 a 18.30 h, l’Espai Jove de Ca n’Humet acollirà un taller d'autodefensa femenina per a joves a càrrec d’Anna Subirana. La formació té per objectiu  que les participants puguin adquirir eines per evadir-se, defensar-se o fugir d'algú més fort que elles. Inscripció prèvia.

El 23 de novembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Joan Coromines es presentarà el llibre Les quatre de Barcelona, de Montse Coll. La novel·la, que vol ser un homenatge a El quartet d'Alexandria, de Lawrence Durrell, és un joc de miralls en què les vides de les quatre dones es projecten, des del present, als fets d'un passat no viscut que les va marcar per sempre. La presentació serà a càrrec d’ Antònia Moré.

Servei de cangur durant algunes de les activitats

Algunes de les activitats incloses dins del programa comptaran amb servei de cangur gratuït per a infants.

Més informació a https://www.elmasnou.cat/temes/igualtat