El Masnou es vol impulsar a través de la tecnologia i la sostenibilitat

Última revisió 10-08-2021 08:40
02/08/2021

Diferents ajuntaments treballen en el pla Tecnologia i sostenibilitat en la construcció al Baix Maresme per impulsar la promoció de l'ocupació i la reactivació econòmica.

En el marc del pla de concertació Xarxa de governs locals 2020-2023, la Diputació de Barcelona ha impulsat el programa TTT (treball, talent i tecnologia), en el qual estan treballant deu ajuntaments dels municipis del Baix Maresme: el Masnou, Argentona, Cabrera de Mar, Dosrius, Montgat, Vilassar de Mar, Premià de Dalt, Teià, Tiana i Òrrius.

Amb aquest projecte es pretén principalment la realització d'actuacions per promoure l'ocupació i reactivar l'economia del sector de la construcció, però basades en l'impuls de la tecnologia i en l'acompanyament per a la transició digital de les persones i les empreses i cap a un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu i igualitari.

Col·laboració entre municipis del Baix Maresme

Amb aquest programa, es vol fer una transformació radical del sector de la construcció vers la sostenibilitat energètica i mediambiental a partir del foment de la innovació, l'aplicació de noves tecnologies i l'accés per a la capacitació de les empreses i les persones.

Així, aquests ajuntaments del Maresme treballen conjuntament en el projecte Construcció tecnosostenible al Maresme, amb el qual volen impulsar aquesta transformació del sector a través de l'acompanyament en diversos àmbits d'actuació, com les tecnologies 4.0, les energies renovables, la innovació en els materials i tècniques de construcció, l'economia circular, la digitalització dels processos de producció o la gestió de residus, entre altres matèries identificades. 

El pla es basa en quatre línies d'actuació molt definides, que passen per una anàlisi i diagnosi de la situació de les diferents necessitats del territori per tal de, posteriorment, generar aliances estratègiques per al desenvolupament d'accions, a més de desplegar itineraris amb els quals es pugui realitzar una capacitació de les noves competències. Un cop fet això, la planificació inclou un procés d'acompanyament en el procés de digitalització i transformació tecnològica.

Actualment, s’està treballant a través d’una enquesta per identificar les necessitats i competències professionals en l’àmbit del projecte, acció que correspon a la primera línia d’actuació: anàlisi i diagnosi de la situació, i en la qual es podrà participar fins a mitjans de setembre.

En resum, amb aquest projecte es volen detectar i promoure noves oportunitats d'ocupació que millorin la competitivitat de les empreses en el sector de la construcció, a través d'un programa que permeti fomentar la proximitat i la col·laboració entre empreses del territori. Impulsar iniciatives de promoció i impuls de l'economia local amb criteris de sostenibilitat, cooperació i sensibilitat social és una de les línies d'actuació previstes al Pla d'actuació municipal (PAM) per a aquest mandat.