El Ple modifica l'impost de la plusvàlua: només caldrà pagar-lo si s'obté benefici i el tipus s'incrementa fins al 23%

Última revisió 22-02-2022 09:37
18/02/2022

La sessió del febrer també aprova anomenar plaça de l’U d’Octubre l’actual plaça del Duc d’Ahumada

El Ple municipal del febrer, celebrat ahir al vespre a la sala de sessions de l’Ajuntament, va aprovar la modificació de l’Ordenança fiscal que regula l’impost sobre l’increment dels terrenys de naturalesa urbana, sovint conegut com la plusvàlua. La proposta va tirar endavant amb els 12 vots favorables de l’Equip de Govern (ERC i PSC), 4 vots en contra (JxCAT-Units i Cs) i 4 abstencions (Fem Masnou i CUP). Només van votar 20 dels 21 membres del Ple per l’absència de Meritxell Blanch (JxCAT-Units).

Entre els punts de l’ordre del dia val la pena destacar un canvi en el nomenclàtor municipal. Es va aprovar de forma inicial que l’actual plaça del Duc d’Ahumada passi a dir-se plaça de l’U d’Octubre, en memòria del referèndum organitzat l’1 d’octubre del 2017 i de la mobilització popular que va motivar. Aquest nou nom per a la plaça on actualment s’està construint una promoció d’habitatges protegits va tirar endavant amb 15 vots a favor (ERC, Fem Masnou, JxCAT-Units i CUP) i 5 en contra (PSC i Cs). Diverses persones del públic, membres de les entitats que han promogut que el Masnou tingui un espai públic que recordi l’efemèride, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, van fer un sonor aplaudiment un cop aprovat el canvi de nom.

Plusvàlua

Un dels punts més rellevants del Ple d’ahir, almenys pel que fa a la fiscalitat que regeix sobre la ciutadania, és la modificació de l’ordenança que regula la plusvàlua. S’ha aprovat de forma provisional. Per tant, esdevindrà ferma quan superi el termini d’exposició pública i es resolguin les eventuals al·legacions, si és que se’n presenten.

Entre altres canvis, s’estableix que l’impost no s’ha d’aplicar en les transmissions d’immobles que no hagin incrementat el seu valor. D’aquesta manera, l’Ajuntament del Masnou adapta l’ordenança a la sentència 182/2021 del Tribunal Constitucional —que va declarar inconstitucional el mètode de càlcul vigent fins aleshores a tot l’Estat espanyol— i al Reial decret Llei 26/2021, aprovat pel govern espanyol arran de la sentència.

Així, l’impost només s’aplica quan s’obté un benefici derivat de la transmissió d’un immoble. En aquests casos, l’Ordenança estableix que s’aplicarà un tipus del 23%. Aquesta xifra és un altre dels canvis rellevants aprovats ahir, ja que s’incrementa el tipus vigent fins ara, que era el 13,20%. A banda, també cal destacar que la bonificació que s’aplica per transmissions mortis causa passa del 75 al 95%. És a dir, amb la modificació es descomptarà el 95% de la quantia que cal pagar quan s’hereta un immoble d’un familiar ascendent o descendent de primer grau o del cònjuge, sempre que es tracti de l’habitatge habitual del causant.

Debat

L’alcalde, Jaume Oliveras, va ser l’encarregat d’exposar la proposta, ja que és també el regidor d’Hisenda. Va incidir en el fet que “no es paga aquest impost si no hi ha benefici, quan fins ara sí que es pagava” (encara que no n’hi hagués) i que s’ha fet “una revisió completa de l’Ordenança” per adaptar-la a la sentència esmentada del Tribunal Constitucional. Pel que fa a l’increment del tipus, que passa del 13,20 al 23% en els casos que sí que han de tributar, va subratllar que, amb l’increment, el Masnou s’equipara als ajuntaments de l’entorn, però mantenint-se “a la banda baixa”:  “La mitjana dels tipus que apliquen els municipis del Baix Maresme es troba en el 25%; el tipus màxim està situat al 30%”. “L’estem normalitzant; era el tipus més baix que hi havia a la comarca”, va insistir més endavant, en respondre les crítiques de l’oposició. “Hi ha municipis del nostre costat que l’han pujat al 30%”, va precisar.

Els grups de l’oposició més crítics amb la modificació van ser JxCAT-Units i Cs, que són els que van votar-hi en contra, i la resta es va abstenir. De fet, JxCAT-Units va presentar una esmena, abans que es votés la modificació en si, “per congelar la plusvàlua”, en paraules del portaveu del grup, Romà López. És a dir, per deixar el tipus en el 13,20%. “En època de crisi i pandèmia [...] no té sentit apujar impostos; congelar-los seria un acte d’empatia”, va argumentar. L’esmena no va prosperar. L’únic grup que va votar-hi a favor va ser Cs, mentre que la resta de grups de l’oposició es van abstenir i l’Equip de Govern va votar-hi en contra. L’alcalde i els portaveus d’aquests dos grups, Romà López (JxCAT-Units) i Frans Avilés (Cs), van protagonitzar un debat conceptual, sobre si es tractava o no d’una pujada d’impostos, i també ideològic, sobre si les discrepàncies són pròpies de les dretes i les esquerres polítiques. “Entenc les seves posicions en aquestes propostes, com a grups conservadors que són”, va afirmar l’alcalde.

Avilés, que va titllar de “dialèctica infantil” aquestes consideracions, va acusar l’Equip de Govern “d’afany recaptatori, sense explicar la destinació d’aquests ingressos, ni quina serà la recaptació que s’obtindrà amb aquesta proposta, ni cap dada”. A banda, va afirmar que el Govern de l’Estat “està dissenyant un pla per compensar els ajuntaments per la pèrdua d’ingressos” derivada de la sentència del Tribunal Constitucional. Al fil d’això, va suggerir esperar que des de l’Estat es concreti aquesta compensació “en lloc de fer recaure l’esforç en els ciutadans”. “És una pujada elevadíssima que no respon a les necessitats del municipi, o almenys no ho han demostrat”, i va continuar acusant el Govern de “gastar i gastar a costa dels ciutadans mentre engrosseixen les nòmines de l’Ajuntament”.

En uns termes molt  similars es va expressar Romà López: “Apugen els impostos amb un argument molt dèbil i pervers, que apujar-los és d’esquerres i congelar-los, de dretes. Això és tenir molt poca empatia”. “És una pujada de més del 80%, no és lleugera”, va exclamar. “Per què no redueixen la despesa generada pels salaris de l’Equip de Govern? És la més cara de la història del Masnou”, va afirmar, referint-se, en part, a l’entrada del PSC a l’Equip de Govern. A més, va considerar que el fet d’aprovar ara aquesta modificació és estratègic. Al seu parer, fer-la més tard podria afectar les properes eleccions municipals, que s’han de celebrar el maig del 2023. “Deixi de prendre el pèl i sigui honest”, va etzibar a l’alcalde.

“Es graven els beneficis, no els ciutadans. Estan instal·lats en la demagògia antiimpostos, des d’una posició reaccionària i poc progressista”, va respondre Oliveras als portaveus de JxCAT-Units i Cs. A banda, i tot i admetre que no ho tenia previst, Ernest Suñé, portaveu del PSC i segon tinent d’alcaldia, va demanar la paraula per respondre “les al·lusions envers els socialistes”. Va insistir en el fet que la modificació de l’Ordenança és obligada per la sentència del Tribunal Constitucional: “Només estem normalitzant-la d’acord amb allò que ha dit la justícia.” Va finalitzar acusant López i Avilés de representar “la política de dretes en majúscula”. “Vostès el que volen és empobrir la ciutadania. Sense impostos no hi ha serveis ni es pot ajudar la gent. Els impostos són educació, salut, seguretat... Sense impostos només hi ha pobresa”, va manifestar.

Els regidors i regidores de Fem Masnou i de la CUP, que es van abstenir a l’hora de votar la modificació, no van participar en el debat.

Audiència pública

Com és costum, mitja hora abans de l’inici del Ple va tenir lloc l’Audiència pública. Un problema tecnològic va impedir que es retransmetés en directe a través del canal Youtube de l’Ajuntament. Amb tot, es pot veure íntegra a través d’aquest enllaç.

El secretari de l’Ajuntament va llegir l’escrit que va presentar una veïna de la zona de Can Targa. Es va acceptar aquesta forma d’intervenir a l’Audiència pública perquè l’anterior va ser telemàtica i, per tant, en aquell moment era l’única manera de fer-ho. D’ara en endavant, però, en reprendre’s la presencialitat, cal assistir-hi per exposar algun tema.

La veïna citada es queixava per no haver pogut participar ni haver rebut informació sobre la proposta de modificació del Pla general d’ordenació urbana del Masnou (PGOUM) a la zona de Can Targa i les Cases de Mar, que precisament es va aprovar a la sessió plenària d’ahir amb els vots favorables de l’Equip de Govern i el vot en contra de tots els grups de l’oposició. Per a la ciutadana que va presentar l’escrit, la modificació és “clarament negativa i en cap cas no suposa protegir el patrimoni, ans al contrari, perpetua i intensifica un model caduc d’edificabilitat intensiva en alçada al front marítim”. Sol·licitava, a més, que s’aturi la tramitació de la modificació, que s’iniciï un procés de diàleg i participació veïnal, i que es defineixi col·lectivament la configuració dels espais lliures i els usos dels futurs equipaments de l’àmbit, entre d'altres peticions.

Va respondre-li Ricard Plana, tercer tinent d’Alcaldia i regidor d’Urbanisme, precisant que “s’ha parlat i consensuat la proposta amb veïns o representants de les persones directament implicades, si bé pot haver-n'hi d’altres que també es considerin afectades”. Va recordar que la proposta s’aprovaria de manera inicial, per la qual cosa s’hi podran presentar al·legacions en el període d’exposició pública. A més, va posar-se a disposició d’aquesta ciutadana i de la resta de veïns de la zona per facilitar-los més explicacions sobre la modificació.

Ja en la sessió plenària, durant el debat que va suscitar aquesta proposta, el regidor d’Urbanisme va destacar que la modificació permet ampliar el centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual que està ubicat a la masia de Can Targa. L’objectiu és poder fer-hi una residència per a aquest col·lectiu. A més, sempre segons el regidor, es protegeix la conservació de la façana marítima que constitueixen les conegudes com a Cases de Mar: “El planejament actual obligava a enderrocar-ne les façanes, per la part del davant, i també una part del darrere d’aquestes finques, per obrir-hi un vial per a vehicles”. Aquest carrer també hauria envaït el pati de la masia. Amb la modificació, s’elimina l’obertura d’aquest via. Tots els grups de l’oposició van mostrar-se contraris a la proposta de l’Equip de Govern, expressant crítiques coincidents amb les de la veïna esmentada, especialment pel fet que, segons van afirmar, la modificació sí que augmenta l’edificabilitat de la zona. A més, van llançar sospites sobre si es duu a terme per afavorir interessos particulars.

Tornant a l’audiència prèvia, un ciutadà present a la sala va demanar la gratuïtat de l’autobús urbà per a les persones jubilades del municipi, adduint, entre altres motius, que això no afectaria les arques municipals. El regidor Albert Alfaro va aclarir que una part del cost del servei la paguen els usuaris i que la resta la completa l’Ajuntament. Tanmateix, va anunciar que s’estan estudiant mesures “per millorar el transport urbà i adequar-lo a les necessitats dels usuaris”. També va intervenir-hi l’alcalde, Jaume Oliveras, per concretar aquesta afirmació: “Estem treballant el l’expedició de títols de transport propis, locals, que facilitarien avançar en aquesta direcció”.

Fianalment, una ciutadana va agafar el micròfon per demanar més informació sobre les obres de remodelació de l’estació d’Ocata, que han de començar el proper mes de març. L’alcalde va precisar que s’havia publicat tota la informació que ha facilitat Renfe al web municipal i que aquest és un dels temes principals del número de febrer de la revista El Masnou Viu, que precisament avui, 18 de febrer, s’ha començat a distribuir a tots els domicilis del municipi.

Votacions del Ple

Durant aquesta sessió es van produir absències de fins a tres membres de la sessió plenària: Romà López (JxCAT-Units) i Maria Llaràs (PSC), de manera parcial, durant part del Ple; Meritxell Blanch (JxCAT-Units), durant tota la sessió. És per aquest motiu que les votacions que es detallen a continuació no sumen 21, que és el nombre total de regidors i regidores del Ple.

A més, el portaveu de Cs, Frans Avilés, va participar al Ple de manera telemàtica, fruit de la modificació al Reglament orgànic municipal (ROM) aprovada recentment i que ja està en vigor i que permet que els càrrecs electes en situació de baixa laboral puguin participar en el Ple municipal.

- Aprovació, si escau, de l'esborrany de l'acta del Ple ordinari del 27 de gener de 2022.
S’aprova.

- Informacions i comunicacions de l'Alcaldia.

- Donar compte dels decrets d'Alcaldia.

- Donar compte de l'informe sobre el compliment dels terminis previstos de pagament de les obligacions de l’Ajuntament del Masnou corresponent al quart trimestre de 2021 i càlcul del període mig de pagament.

- Donar compte de l'informe d'Intervenció d'avaluació de compliment d'objectius de la LO 2/2012 respecte al seguiment del quart trimestre del pressupost 2021 amb motiu de la seva remissió al Ministeri d'Hisenda i Funció Pública.

- Aprovació del compte justificatiu corresponent a les aportacions dels grups municipals exercici 2021.
S’aprova, amb 14 vots a favor (ERC, PSC i Cs) i 5 abstencions (Fem Masnou, JxCAT-Units i CUP).

- Modificació de les ordenances fiscals reguladores de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana i de la taxa per ocupació de terrenys d’ús públic.
S’aprova, amb 12 vots a favor (ERC i PSC), 4 en contra (JxCAT-Units i Cs) i 4 abstencions (Fem Masnou i CUP).

- Aprovació inicial de la denominació de la plaça de l'U d'Octubre.
S’aprova, amb 15 vots a favor (ERC, Fem Masnou, JxCAT-Units i CUP) i 5 en contra (PSC i Cs).

- Nomenament del jutge de pau titular.
S’aprova, amb 19 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, JxCAT-Units i Cs) i 1 abstenció (CUP).

- Aprovació de l'increment de les retribucions del personal per a l'any 2022 i modificació de la relació de llocs de treball.
S’aprova, amb 19 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, JxCAT-Units i Cs) i 1 abstenció (CUP).

- Compatibilitat de l'empleat 182.
S’aprova, amb 12 vots a favor (ERC i PSC) i 8 en contra (Fem Masnou, JxCAT-Units, Cs i CUP).

- Modificació del sistema d’actualització de les assistències dels regidors.
S’aprova, amb 14 vots a favor (ERC, PSC i Cs), 3 en contra (Fem Masnou) i 3 abstencions (JxCAT-Units i CUP).

- Aprovació de la diagnosi i el Pla de treball del Projecte educatiu del Masnou.
S’aprova, amb 17 vots a favor (ERC, PSC, JxCAT-Units, Cs i CUP) i 3 abstencions (Fem Masnou).

- Resolució d'al·legacions sobre l'expedient del canvi de la forma de gestió del servei d'escoles bressol municipals i aprovació definitiva del canvi de la forma de gestió de les escoles bressol municipals.
S’aprova, amb 15 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC i CUP) i 4 abstencions (JxCAT-Units i Cs).

- Aprovació inicial de la modificació puntual del Pla general d'ordenació urbana del Masnou per a la protecció del front tradicional de Can Targa i de les Cases de Mar.
S’aprova, amb 11 vots a favor (ERC i PSC) i 8 en contra (Fem Masnou, JxCAT-Units, Cs i CUP).

- Verificació del text refós de la modificació puntual del PGOU a l’àmbit del Casino del Masnou.
S’aprova, amb 11 vots a favor (ERC i PSC), 7 en contra (Fem Masnou, JxCAT-Units i Cs) i 1 abstenció (CUP).

- Contesta de l'Equip de Govern als precs i les preguntes de la sessió anterior.

- Precs i preguntes adreçats a l'Equip de Govern.

- Moció presentada pel Grup Municipal de JxCAT-Units per tal de fer el pagament d'impostos estatals a l'Agència Tributaria de Catalunya (ATC).
En primer lloc, es rebutgen les esmenes presentades per Cs, amb el vot contrari de la resta de grups.
Finalment, s’aprova la moció, amb 12 vots a favor (ERC, JxCAT-Units i CUP), 4 en contra (PSC i Cs) i 3 abstencions (Fem Masnou).

- Moció presentada pel Grup Municipal de JxCAT-Units per a la implementació d'un procés de participació ciutadana sobre l'estacionament regulat.
Es rebutja, amb 12 vots en contra (ERC, PSC i CUP) i 7 a favor (Fem Masnou, JxCAT-Units i Cs).

- Declaració institucional, presentada per la via d’urgència pel Grup Municipal del PSC, amb motiu del 8 de març, Dia Internacional dels Drets de les Dones.
S’aprova, amb 15 vots a favor (ERC, PSC, JxCAT-Units i Cs) i 4 abstencions (Fem Masnou i CUP).

Captura de pantalla de la retransmissió del Ple municipal del 17 de febrer del 2022.
Captura de pantalla de la retransmissió del Ple municipal del 17 de febrer del 2022.