El sindicat agrícola del Masnou serà l'objecte d'estudi de la 10a beca de recerca local

Última revisió 16-07-2024 08:05
12/07/2024

La professora Glòria Campoy estudiarà la història i l'evolució del sindicat agrícola del Masnou detallant totes les funcions que ha arribat a assolir al llarg dels anys. També ho farà sobre les activitats del sector primari en general al Masnou, incidint en l’agricultura, el bestiar i l’aprofitament de l’aigua. La proposta ha estat mereixedora de la 10a beca de recerca local, concedida per l’Ajuntament del Masnou i dotada amb 3.000 euros.

“El  fons documental sobre el sindicat agrícola del Masnou és inèdit i es troba a l’Arxiu Comarcal del Maresme”, va remarcar Campoy durant l’entrega de la Beca, la tarda de l’11 de juliol a la Sala de Plens de l’Ajuntament. La investigadora va incidir en el fet que el model de pagesia del Masnou “va ser un èxit que fins i tot es va intentar que fos exportable”. En aquest sentit, va explicar que els pagesos del municipi es van dedicar al món de l’exportació “i això els va donar molts beneficis i va fer que la immensa majoria pogués comprar les terres que conreava”. Com a dada, va dir que “el Masnou és el segon poble del Maresme que va tenir un major percentatge de pagesos propietaris de la terra que conreaven i, per tant, va ser un poble sense grans revolucions de pagesos, d’arrendataris”.

La vinculació del Masnou amb el mar és indiscutible però, precisament per això, resulta interessant aprofundir sobre una part poc coneguda de la seva història local, com és la pagesia. Aquesta reflexió la va fer l’alcalde, Jaume Oliveras, per recordar que al Masnou hi havia gent que es dedicava a la terra i, “tot i que el conreu era minoritari, ha tingut la seva importància al llarg de la història del municipi”. A més de felicitar la guanyadora, va agrair la desena de propostes que s’havien presentat a aquesta convocatòria i va encoratjar els candidats i candidates que continuessin investigant. També va considerar fonamental incentivar la recerca sobre la història local amb altres publicacions, com la col·lecció "Quaderns d'Història Local del Masnou”.

Glòria Campoy és llicenciada en Filologia Hispànica, ha treballat com a tècnica en Documentació i, actualment, ho fa com a professora de llengua castellana i literatura. No és la primera vegada que aconsegueix aquesta beca, ja que el seu projecte titulat El Masnou, un oasi en temps de guerra per als refugiats va ser el premiat fa dues edicions. Ara disposa d’uns mesos per presentar el treball resultant de la recerca i, després, l’Ajuntament del Masnou podrà editar-lo i publicar-lo, íntegre o en format d’opuscle, dins la col·lecció "La Roca de Xeix", de l’Arxiu Municipal.

 

La X beca de recerca local s'ha atorgat a Glòria Campoy per la seva proposta d'investigar el sindicat agrícola del Masnou.
La X beca de recerca local s'ha atorgat a Glòria Campoy per la seva proposta d'investigar el sindicat agrícola del Masnou.

Enllaços