Es consolida la coordinació amb veïns i policia per combatre la inseguretat

Última revisió 08-09-2020 08:25
07/09/2020

Entre altres accions, es faran reunions periòdiques amb associacions veïnals per evitar ocupacions d’habitatges de particulars per part de delinqüents

L’Ajuntament del Masnou vol consolidar les accions que s’estan duent a terme durant els darrers mesos i que estan donant com a resultat una reducció notable dels fets delictius comesos al Masnou les últimes setmanes. De fet, continua vigent el dispositiu policial reforçat que duen a terme de forma conjunta els Mossos d’Esquadra i la Policia Local, i que, a tall d’exemple, ha implicat la detenció de 15 persones durant els primers 15 dies de funcionament. D’aquestes, tres han ingressat a presó.

I és que el Masnou ha patit un augment de delictes, sobretot pel que fa a robatoris al carrer i en domicilis, i en dos episodis: després del confinament i durant l’agost. Això ha generat una marcada sensació d’inseguretat a la població, fins al punt que uns 150 veïns i veïnes s’han manifestat aquest diumenge per demanar solucions. En definitiva, les mesures especials que es van engegar a principis de juny han donat un resultat positiu les darreres setmanes. Per això es volen consolidar i ampliar.

Una de les últimes novetats té l’objectiu d’aturar les ocupacions d’immobles de particulars per part de delinqüents. Per aconseguir-ho, es mantindran reunions periòdiques amb representants de les associacions veïnals del municipi, amb la finalitat de compartir informació, identificar els espais susceptibles de ser ocupats i implantar accions preventives. La nova taula estable dedicada a aquesta problemàtica comptarà amb la participació de la Policia Local, les associacions veïnals i els Serveis Socials municipals. Aquests últims tindran com a missió principal oferir suport a les persones que es trobin en una situació vulnerable pel que fa a l’accés a un habitatge digne.

Aquesta mesura es va acordar en la segona reunió que ha mantingut l’Equip de Govern amb les associacions veïnals, celebrada el 3 de setembre i després que el 25 d’agost tingués lloc la primera trobada per coordinar els esforços del consistori i els cossos de seguretat amb els dels veïns i veïnes. De fet, en aquestes reunions es va destacar com a cabdal la col·laboració ciutadana per frenar la delinqüència. I és que la gent del poble pot ser una font d’informació molt valuosa perquè els cossos policials puguin actuar de manera efectiva. Altres premisses sorgides d’aquestes converses han estat la necessitat de combatre l’incivisme i la conveniència d’ampliar la plantilla de la Policia Local.

En paral·lel, l’Ajuntament ha organitzat reunions de treball addicionals amb altres actors. En una s'hi van convidar representants veïnals dels carrers propers a l’antic club de tennis Trèvol. És un espai abandonat per la propietat, però ocupat des de fa anys. Darrerament, coincidint amb l’augment generalitzat de la delinqüència, els veïns i veïnes de la zona han manifestat que senten inseguretat per la proximitat d’aquest indret. Malgrat que els barris de la zona són masnovins, les instal·lacions de l’antic club de tennis es troben al terme municipal d’Alella. És per això que en aquesta trobada hi van participar representants dels ajuntaments i de les dues policies locals de tots dos municipis.

Tot plegat forma part d’un conjunt de reunions que ha convocat l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i la regidora de Seguretat Ciutadana, Sílvia Folch, amb múltiples actors. Entre aquestes trobades, també cal destacar la que va mantenir el batlle masnoví amb el fiscal en cap de Mataró per abordar la manca d’efectivitat judicial, davant la constatació que hi ha delinqüents que, tot i acumular desenes de detencions i causes pendents, continuen l’activitat delictiva al carrer. Des de l’Ajuntament es vol sol·licitar una nova reunió amb la fiscalia de la capital maresmenca per fer el seguiment d’aquest assumpte. A banda, el consistori va constituir la Taula de Seguretat Interna dimarts passat, 1 de setembre. Va participar-hi personal tècnic de diverses àrees de l’Ajuntament (Policia Local, Acció Social, Urbanisme, Intervenció, Secretaria...) per tal de potenciar la coordinació interna, intercanviar dades i resoldre qüestions de caire logístic, jurídic i administratiu.

Finalment, també es vol actuar fent intervencions a l’espai públic. En primer lloc, es preveu que properament finalitzin els tràmits administratius per adquirir càmeres de videovigilància. S’instal·laran als indrets on s’han produït més fets delictius, tenint en compte l’eficàcia que han demostrat aquests dispositius en altres municipis, com a elements dissuasius, d’una banda, i per ajudar a identificar delinqüents, de l’altra. En segon lloc, ja s’estan duent a terme millores en la il·luminació d’alguns carrers i places.

La plaça de Catalunya és un dels indrets on s'estudia instal·lar-hi càmeres de videovigilància.
La plaça de Catalunya és un dels indrets on s'estudia instal·lar càmeres de videovigilància.
Autor: Domènec Cano Senties.