La Caminada dels Tres Pobles i el Ple de Rauxa, protagonistes del cap de setmana masnoví

Última revisió 18-04-2023 14:30
17/04/2023

En paral·lel, la Casa de Cultura ha estrenat l’exposició “L’Escola de Treball i d’Estudis Secundaris del Masnou”, que es podrà veure fins al 14 de maig

Caminada dels Tres Pobles

Caminada dels Tres Pobles 2023

Prop d’un miler de persones van participar ahir, diumenge 16 d’abril, en la XVI Caminada dels Tres Pobles, una excursió popular per recórrer camins entre els camps, les muntanyes i les vinyes d’Alella, el Masnou i Teià. Un dia assolellat i clar va acompanyar els caminants al llarg d’un itinerari d’uns 9 quilòmetres, aproximadament.

I és que hi havia un punt de sortida diferent per a cadascun dels tres pobles. Al Masnou, va ser la plaça de Ramón y Cajal. La convocatòria era a dos quarts de nou del matí, per tal que tothom qui s’hi havia inscrit confirmés a l’organització la seva participació. Després d’una estona caminant, cadascú des del seu poble, es van aplegar les tres columnes per continuar la ruta de manera conjunta, a través dels paratges del parc de la Serralada Litoral que emmarquen tots tres pobles. Plegats van arribar al punt final de la caminada, el Centre Enoturístic i Arqueològic Vallmora, poc després de la una del migdia. Allà van poder compartir un bon esmorzar abans de donar per finalitzada la trobada.

Ple de Rauxa

Ple de Rauxa 2023

La cultura popular va tornar a demostrar, al VIII Ple de Rauxa, la seva capacitat per atreure multitud de persones i fer-les vibrar amb els timbals, els balls de bastons, les danses de gegants i capgrossos, i les guspires de diables i bèsties. Seguint el compàs marcat per la batuta de la Colla Bastonera Ple de Cops, un bon nombre d’entitats de cultura popular, del Masnou i d’altres municipis, van engrescar el públic amb les seves exhibicions, molt marcades per la música, les danses i la pirotècnia. Tot plegat va començar a dos quarts de sis de la tarda, a la plaça d’Ocata. Allà va arrencar la cercavila que va dur la gresca fins als jardins dels Països Catalans, on va tenir lloc l’apoteosi de la festa.

Juntament amb la Colla Bastonera Ple de Cops, han participat al Ple de Rauxa d’enguany la Colla de Geganters del Masnou, els Atabalats del Masnou, la Colla de Diables del Masnou i les colles de batucada de les AFA de les escoles Bergantí, Ferrer i Guàrdia, Marinada, Ocata, Rosa Sensat i Escolàpies. A banda, cal agrair la participació de les entitats de cultura popular provinents d’altres municipis. Van ser el Ball d’Espases de Salou (Associació Sal-i-Ou), l’Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú, el Drac de la Geltrú i Barna Bhangra Group.

Exposició

Aquest cap de setmana també s’han obert les portes de l’exposició “L’Escola de Treball i d’Estudis Secundaris del Masnou”. Rememora una de les iniciatives més importants dels anys republicans en matèria d’educació al municipi. La mostra, que es pot veure fins al 14 de maig a la Casa de Cultura, exhibeix documentació de l’escola dipositada a l’Arxiu Municipal del Masnou. El diumenge 30 d’abril, a les 11 h, s’hi ofereix una visita guiada adreçada a públic general i familiar. Per participar-hi, cal reserva prèvia a través de l’Oficina de Turisme (93 557 18 34 / turisme@elmasnou.cat).

La proposta s’emmarca en el projecte “L'escola, llum de llibertat! L’educació durant la Segona República” de la Memòria en Xarxa i està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola i el Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una exposició repartida en 17 museus de la demarcació de Barcelona, que presenten una selecció d’objectes i documentació provinent de les seves col·leccions i dels arxius municipals relacionada amb diferents àmbits sobre el paper de l’educació durant la Segona República.

La mostra revisa el desplegament de l’ambiciós pla d’ensenyament de la República, considerat un dels més progressistes i innovadors de l’època, que tenia per objectiu la creació d’una escola pública, unificada, laica, obligatòria, mixta i fonamentada en els valors de la solidaritat.

Teatre i molt més

Croquetes oblidades. Les Bianchis. Teatre familiar

En aquest cap de setmana atapeït d’actes hi va haver també temps per al teatre familiar. En concret, Les Bianchis van fer gaudir d’allò més el públic que va acudir a l’Espai Escènic Iago Pericot el diumenge a la tarda per veure l’obra Croquetes oblidades, que narra la història d’una nena que viatja al país del Xim Pum, on van a parar les coses oblidades, just després de perdre la seva àvia i mentre intenta adaptar-se a una nova escola, uns nous amics i una nova ciutat.

Una altra activitat s’adreçava als infants masnovins el dissabte al matí. Es tracta del programa “El Masnou concilia”, que, com cada setmana fins a mitjans de juny, ofereix activitats lúdiques per a nens i nenes d’entre 4 i 12 anys. Com que disposa de servei de canguratge, la iniciativa permet que els pares i les mares disposin de temps lliure durant unes hores. En aquesta ocasió, la dotzena d’infants que van apuntar-s’hi van participar del taller de manualitats “Fem un drac”, aprofitant la proximitat amb la diada de Sant Jordi.

En paral·lel, un grup de persones va exhaurir les places disponibles per gaudir de l’itinerari guiat “El modernista desconegut: l'arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó". Es tracta d’una de les activitats previstes al programa “Descobreix el Masnou”, que organitza el Museu Municipal de Nàutica per donar a conèixer els reclams turístics i patrimonials de la vila. La propera edició d’aquest itinerari que dona a conèixer les obres masnovines més emblemàtiques d’aquest arquitecte es farà el 17 de desembre d’enguany.

Val la pena assenyalar que la solidaritat també s’ha fet un forat al cap de setmana masnoví, amb la jornada de donació de sang organitzada pel Banc de Sang i Teixits el divendres a la tarda a l’Equipament Cívic Els Vienesos. S'hi van fer 27 donacions.