L'Ajuntament atorga el títol de fill adoptiu a Jacint Ros i Hombravella

Última revisió 14-09-2018 13:24
14/09/2018

El professor d’economia jubilat, Jacint Ros i Hombravella, va rebre el títol de fill adoptiu de la vila del Masnou el dijous 13 de setembre, en un emotiu acte que va omplir de gom a gom la sala de plens de l’Ajuntament. L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, va ser l’encarregat de donar-li el diploma acreditatiu i l’escut de solapa de plata de la corporació.

Envoltat d’un públic nombrós, família i amics, Ros va rebre emocionat la distinció i va tenir paraules d'agraïment i record per a tothom, i en especial per a les persones cabdals a la seva vida. “Des del punt de vista personal, jo valoro aquesta distinció com la més important que he rebut”, va dir Ros, mereixedor d’aquest títol per la seva carrera professional com a economista, teòric de l’economia i professor catedràtic d’economia. També és autor de nombrosos llibres sobre economia espanyola i catalana i “la seva extensa producció bibliogràfica manifesta el seu coneixement sobre l’economia i la societat catalana”, va reconèixer l’alcalde en una de les seves intervencions. De Ros, l’alcalde en va destacar el seu “compromís amb la utilitat social de la ciència de l’economia i la seva passió per aquesta professió” i també “el seu sentit de l’humor com a mostra de la seva intel·ligència”. 

Antoni Montserrat, amb qui l’homenatjat ha compartit la passió per l’economia des de ben jove, va dedicar unes paraules plenes d’admiració cap a Ros: “Ha estat un mestre professional per a mi i per a molta gent, en l’activitat i en la vida”, i el va definir com “un economista compromès amb les veritats profundes que vol esbrinar la ciència”.

El fill adoptiu del Masnou va resumir, amb una visió nostàlgica, el seu passat al municipi, on va viure durant la Guerra Civil i on passa tots els estius: “Veig el Masnou com a refugi on he fet diversos llibres.” Al municipi, com a economista —i com a antropòleg local (així el va anomenar l’alcalde per la seva capacitat d’observació)—, li va augurar un present prometedor i pròsper, però també va dir que hi trobava a faltar iniciatives empresarials de més envergadura, un ingredient cultural més potent i un punt més d’urbanitat. “Si practiquem la solidaritat al Masnou, serà encara millor, perquè la cohesió social i una certa justícia distributiva milloren l’economia”, va cloure.

L’acte va ser presentat per l’actriu Eva de Luis, que va resumir la trajectòria professional de Ros i Hombravella destacant que l’any 2008 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a les seves aportacions a l’estudi i el coneixement de l’economia catalana.  A més d’haver estat catedràtic d’economia i haver impartit classes en un bon nombre d’universitats, va ser síndic de la Sindicatura Comptes de la Generalitat.

El darrer Ple de l’Ajuntament, celebrat el 19 de juliol, va aprovar l’atorgament del títol de fill adoptiu a Jacint Ros i Hombravella i, també, el de fill predilecte del municipi a Iago Pericot i Canaleta. La corporació municipal recupera aquestes figures protocol•làries, que es van atorgar per últim cop l’any 1992. L’alcalde va manifestar la seva voluntat de recuperar aquest tipus de distincions en desús “perquè crec que és un deure cívic i moral reconèixer els masnovins que fan aquesta aportació, no només a la nostra col·lectivitat local, sinó més enllà”.

Record per a Iago Pericot i Canaleta
Totes les intervencions a l’acte van tenir un moment de record per al recentment traspassat Iago Pericot. L’acte de nomenament de la distinció atorgada (ara, a títol pòstum) serà concretat properament.