L'Ajuntament del Masnou se suma a les accions de protesta davant l'augment continuat de les tarifes elèctriques

Última revisió 13-10-2021 08:18
08/10/2021

El consistori farà un tall de llum de l’N-II i anima la gent a sumar-se a la convocatòria

L’Ajuntament del Masnou s’adhereix a les accions convocades per diverses entitats d’arreu de Catalunya per al divendres 8 d’octubre, de 22 a 22.30 hores, com a protesta davant l’augment continuat i indiscriminat de les tarifes elèctriques.

En aquest sentit, el consistori s'hi suma fent un tall elèctric del tram masnoví de l’N-II i anima la ciutadania a adherir-se a la convocatòria amb un tall de llum al seu domicili i fent una cassolada.

La pujada de preus de l’electricitat, repercutida sobre la ciutadania, posa de manifest el control i la sobirania energètica per part del sector privat d’un servei essencial per a la societat moderna. A més, aquest augment indiscriminat està afectant aquelles famílies amb menys recursos, que són també aquelles que estan patint els efectes de la crisi derivada de la pandèmia derivada de la COVID-19.

Per això, l’Ajuntament del Masnou se suma a la legítima reivindicació popular, per demanar polítiques que garanteixin un preu just del subministrament elèctric i mesures cap a un model energètic basat en energies renovables i, també, que es donin als ens locals les eines adequades per fer front a situacions i conseqüències que afectin la ciutadania com, sense anar més lluny, aquesta.

D'altra banda, les entitats municipalistes de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis (ACM), l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació de Micropobles de Catalunya (AMC), com a ens convocants, han redactat un comunicat en el qual donen suport a les accions de protesta.


Per què puja el preu del subministrament elèctric?

El preu elèctric s'ha disparat en el mercat internacional i afecta, en gran part, Europa. El motiu principal és l'encariment del gas, element que s'utilitza a les centrals de cicle combinat per produir electricitat i que marca el preu de mercat. També ha augmentat considerablement el preu dels drets d'emissió del diòxid de carboni. Aquests drets corresponen a un import que les empreses han de pagar com a compensació de la contaminació que generen i que s'inclou en el preu final.

I així, batent rècords històrics, sobta que el maig del 2020 s'arribés al preu mínim històric, 3 euros per MW/h i, que en poc més d'un any hagi augmentat fins als 319 euros de mitjana que es van enregistrar el dijous 7 d'octubre a les 20 hores, segons indica OMI, Polo Español (OMIE), l'operador de mercat elèctric designat per a la gestió del mercat diari i intradiari de l'electricitat a la península Ibèrica.