A l’últim Ple de l’any, celebrat el 19 de desembre, es van aprovar diverses iniciatives relatives a la sostenibilitat ambiental, la millora de les infraestructures i la protecció del patrimoni local.
A la sessió es va validar definitivament l’Ordenança reguladora de la gestió de residus municipals, que incorpora canvis per garantir una recollida més eficient i complir els objectius europeus de reciclatge. El debat sobre aquest punt, que també va incloure la resolució d’al·legacions, va estar marcat per les intervencions dels diferents grups polítics. L’Ordenança va ser aprovada amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots), mentre que tota l’oposició (Fem Masnou, Junts i PP) hi va votar en contra, amb un total de 10 vots contraris. Amadeu Quintana, com a regidor de Transició Ecològica i Desenvolupament Sostenible i en representació de l’Equip de Govern, va defensar que aquest nou marc normatiu permetrà avançar cap a un model de gestió més sostenible i just, vinculat a la participació ciutadana en la separació de residus, però el resultat de la votació del punt va reflectir les divergències entre els grups municipals sobre com abordar la gestió de residus i el sistema fiscal associat.
Quintana va exposar les al·legacions rebudes durant el període d’informació pública, que van quedar totes desestimades amb explicacions tècniques, i va detallar les modificacions introduïdes en l’Ordenança. Els canvis inclouen ajustos en la gestió privada de residus i l’obligatorietat de mantenir els contenidors dins de les instal·lacions.
Pilar Marset, del PP, va plantejar diversos dubtes sobre l’impacte de l’Ordenança en les ordenances fiscals, especialment pel que fa a l’augment de la taxa de residus i el sistema sancionador. Ho va fer amb diverses preguntes adreçades a l’Equip de Govern: “Quin tant per cent de pujada de l'impost d'escombraries es preveu per a aquest 2025? I per al 2026, com afectarà aquesta Ordenança les fiscals quan s'introdueixi la taxa justa? Sobre qui repercutirà? I a nom de qui aniran les sancions?” L’altre punt que Marset va manifestar que amoïnava el PP és “si es preveu recollir d’alguna forma selectiva o continuarem amb el mateix sistema de recollida de les papereres al carrer”.
“És una ordenança que parla més de fiscalització i penalització, que de prevenció i separació correcta en origen”. Montse Real, de Junts, va criticar l’enfocament fiscalitzador de la normativa i va manifestar la seva oposició a una taxa que s’implementa abans que el model estigui plenament operatiu: “Si la implementació i implantació d'aquest nou model no es farà fins a finals d'any, per què comencem a pagar ja l'1 de gener?”, va qüestionar.
D’altra banda, Carme Baños, de Fem Masnou, va insistir en la necessitat de concretar el funcionament del sistema, com ara els dies específics de recollida per a cada fracció: “La gent comença a estar nerviosa referent a aquest tema, per això els demanem celeritat per acabar de definir el model”, va dir al Govern.
En resposta, Quintana va defensar la necessitat de l’Ordenança per complir les directives europees i assegurar una taxa justa basada en la participació ciutadana. “La taxa ha de respondre al cost del servei, és a dir, no genera cap benefici, però tampoc no ha de generar cap dèficit per a l'Ajuntament“, va explicar. També va aclarir que les sancions recauran sobre els propietaris dels habitatges i que l’Equip de Govern treballarà per adaptar infraestructures com les papereres del carrer.
Artur Gual, regidor d’Hisenda, va complementar el debat explicant que l’any 2025 només es podran aplicar bonificacions relacionades amb la deixalleria, mentre que la plena implementació de la taxa basada en la participació es farà a partir de 2026. Finalment, Antonio Marset, del PP, va criticar l’impacte econòmic de l’Ordenança, vinculant-lo amb un reial decret estatal. Quintana va concloure defensant que l’Ordenança respon tant a directives europees com a necessitats locals per millorar la gestió dels residus.
A més, el Ple va validar dos convenis amb AGBAR per renovar les instal·lacions i la xarxa d’abastament d’aigua, responent així als reptes actuals derivats del canvi climàtic i la sequera. Aquestes obres milloraran la infraestructura hídrica, asseguraran una gestió més eficient dels recursos i garantiran la qualitat del servei. D’una banda, es renovarà la valvuleria, les canonades i els accessoris de sortida de la caldereria del dipòsit d’aigua situat al costat del Cementiri. Aquest punt va comptar amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots) i Fem Masnou (4 vots), en contra de Junts (4 vots) i l’abstenció del PP (2 vots). De l’altra, es realitzaran obres de renovació de la xarxa d'abastament d'aigua en baixa per fer front a la sequera. Es tracta d’una intervenció en la part de la xarxa de subministrament d'aigua que distribueix aquest recurs a baixa pressió des dels dipòsits o estacions de bombeig fins als usuaris finals. La renovació o millora de canonades, vàlvules i altres elements permet assegurar que l'aigua arribi en bones condicions, amb la pressió adequada i sense pèrdues significatives. En el context de la sequera, aquestes actuacions són especialment importants per optimitzar l’ús de l’aigua, reduir fuites i garantir una gestió més eficient dels recursos hídrics. L’aprovació d’aquest punt va comptar amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots) i Fem Masnou (4 vots), i en contra de Junts (4 vots) i el PP (2 vots).
El Ple també va verificar el text refós de la modificació puntual del Pla general d’ordenació Urbana per protegir el front tradicional de Can Targa i les Cases de Mar. Aquesta actuació posa en valor el patrimoni arquitectònic i paisatgístic del municipi, preservant-ne l’essència històrica i cultural. La Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Arc Metropolità de Barcelona n’havia suspès l’aprovació definitiva fins que es complissin diverses prescripcions, incloent l’obtenció d’un informe favorable de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) sobre mesures d’inundabilitat i la incorporació de puntualitzacions relatives a tipologies d’habitatge protegit, passos de vianants i coherència en el gàlib edificatori. Després d’implementar les modificacions necessàries, el Ple va verificar el text refós amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots), en contra de Fem Masnou (4 vots) i Junts (4 vots), i l’abstenció del PP (2 vots) per trametre’l a la Comissió Territorial d’Urbanisme per a l’aprovació definitiva.
El Ple va incloure, a més dels punts de gestió administrativa i d’aprovació de projectes estratègics, el debat sobre diverses mocions, a les quals se sumen les múltiples declaracions institucionals que havien estat tractades a la Junta de Portaveus i que reflecteixen la diversitat de propostes i visions dels grups municipals, i aborden temes d’interès social, cultural i mediambiental.
En el marc del ple municipal, l’alcalde, Jaume Oliveras, va voler transmetre als assistents els seus millors desitjos per unes bones festes i un feliç any nou a tots els masnovins i masnovines. Així mateix, mirant cap al futur, va desitjar “que tinguem un 2025 amb moltes perspectives positives i que tirem endavant tots els projectes que tenim com a Ajuntament i com a comunitat”. Un missatge d’optimisme i compromís amb els reptes que es presenten per al nou any.
Es va donar compte de l'informe sobre el compliment dels terminis previstos de pagament de les obligacions de l’Ajuntament del Masnou corresponent al tercer trimestre de 2024 i càlcul del període mitjà de pagament.
Calendari de sessions ordinàries del Ple i de les comissions informatives per a l’any 2025. Aprovat per unanimitat.
Pla estratègic de subvencions per als anys 2025-2027. Es va retirar de l’ordre del dia.
Reconeixement extrajudicial de crèdits 5/2024. Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots) i les abstencions de l’oposició (Fem Masnou, 4 vots; Junts, 4 vots, i PP, 2 vots).
Compte justificatiu de l'assignació del Grup Municipal ERC-AM-MES corresponent a l'exercici 2024. Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots) i el PP (2 vots), i les abstencions de Fem Masnou (4 vots) i Junts (4 vots).
Segona pròrroga del contracte del servei de manteniment, neteja i tractaments fitosanitaris dels parcs, jardins municipals, parterres, talussos, jardineres, correcans i arbrat i de l’esporga dels arbres del municipi del Masnou, LIC 6/2020. Aprovada amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots), en contra de Fem Masnou (4 vots) i PP (2 vots), i l’abstenció de Junts (4 vots).
Actualització de les tarifes per a l'any 2024 del Servei d'Atenció Domiciliària SUMAR. Aprovada amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots) i Junts (4 vots), i les abstencions de Fem Masnou (4 vots) i el PP (2 vots).
Resolució de les al·legacions presentades i aprovació definitiva de l'Ordenança reguladora de la gestió de residus municipals. Aprovada amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots) i en contra de l’oposició (Fem Masnou, 4 vots; Junts, 4 vots, i PP, 2 vots).
Conveni entre l'Ajuntament del Masnou i AGBAR Societat General d'Aigües de Barcelona per realitzar obres de renovació de les instal·lacions de l'abastament d'aigua. Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots) i Fem Masnou (4 vots); en contra de Junts (4 vots), i l’abstenció del PP (2 vots).
Conveni entre l'Ajuntament del Masnou i AGBAR Societat General d'Aigües de Barcelona per realitzar obres de renovació de la xarxa d'abastament d'aigua en baixa per fer front a la sequera. Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots) i Fem Masnou (4 vots), i en contra de Junts (4 vots) i el PP (2 vots).
Verificació del text refós de la modificació puntual del Pla general d'ordenació urbana del Masnou per a la protecció del front tradicional de Can Targa i de les Cases de Mar. Aprovada amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots); en contra de Fem Masnou (4 vots) i Junts (4 vots), i l’abstenció del PP (2 vots).
Recuperació de la gestió del servei de recollida comercial segregada de paper i cartró delegada al Consell Comarcal del Maresme. Aprovada amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots) i Fem Masnou (4 vots); en contra de Junts (4 vots), i l’abstenció del PP (2 vots).
Proposta d’aprovació del conveni entre el Departament de Territori i Sostenibilitat de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, l’Autoritat del Transport Metropolità, l’Ajuntament del Masnou i l’Empresa Casas, SA per a la millora de les comunicacions mitjançant la millora dels serveis regulars de transport públic de viatgers urbà i interurbà al Masnou per a l’exercici 2025. Després d’aprovar-se’n la urgència, amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots) i en contra de l’oposició (Fem Masnou, 4 vots; Junts, 4 vots, i PP, 2 vots), el punt es va aprovar amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots) i les abstencions de l’oposició (Fem Masnou, Junts i PP, 10 vots).
Donar compte dels decrets d'Alcaldia i de les regidories delegades del mes de novembre de 2024.
Donar compte de les actes de la Junta de Govern Local del mes de novembre de 2024.
Moció presentada pel Grup Municipal de Junts pel Masnou per la transició lumínica del Masnou. No va ser aprovada, en comptar amb els vots a favor de Junts ( 4 vots), Fem Masnou (4 vots) i el PP (2 vots), i els vots en contra d’ERC (6 vots), el PSC (4 vots) i En Comú Podem (2 vots).
Moció presentada pel Grup Municipal del PP per implantar la pràctica del bookcrossing al Masnou. Aprovada per unanimitat.
Moció presentada pel Grup Municipal de FEM Masnou per demanar l'adhesió de l'Ajuntament del Masnou al Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública. Aprovada amb els vots a favor de totes les formacions polítiques a excepció de l’abstenció del PP (2 vots).
Declaració institucional presentada pels grups municipals del PSC, ERC i En Comú Podem amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que es commemora el 3 de desembre. S’aprova en Junta de Portaveus ordinària per unanimitat.
Declaració institucional presentada pel Grup Municipal de Fem Masnou en suport a la pagesia del Pla Balasc. S’aprova en Junta de Portaveus ordinària amb 11 vots a favor, (Fem Masnou, ERC, En Comú Podem), 4 en contra (Junts) i 6 abstencions (PSC i PP).
Declaració institucional presentada pels grups municipals de En Comú Podem, ERC i el PSC sobre l’emergència habitacional. S’aprova en Junta de Portaveus ordinària amb 17 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, En Comú Podem i PP) i 4 vots en contra (Junts).
Declaració institucional presentada pel Grup Municipal del PP de suport al reconeixement d'Edmón González Urrutia com a president electe de Veneçuela i al respecte de la sobirania democràtica veneçolana. No s’aprova en Junta de Portaveus ordinària, en comptar amb 2 vots a favor (PP), 15 vots en contra (ERC, Fem Masnou, PSC i En Comú Podem) i 4 abstencions (Junts).
Declaració institucional presentada pel Grup Municipal del PP per revertir les obligacions de registre documental i informació de les persones físiques o jurídiques que exerceixin allotjament o lloguin vehicles de motor, d'acord amb el que preveu el Reial decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals. No s’aprova en Junta de Portaveus ordinària, en comptar amb 6 vots a favor (PP i Junts) i 15 vots en contra (ERC, PSC, En Comú Podem i Fem Masnou).
A l’audiència pública prèvia al Ple, en què la ciutadania pot expressar-se davant d’aquest òrgan, una representat del col·lectiu Stop Zona Verda del Masnou va tornar a demanar la reavaluació completa d’aquest model d’estacionament regulat i una consulta popular vinculant. En paral·lel, prop d’una vintena de persones es van concentrar de nou davant l’Ajuntament en protesta contra la zona verda.
Altres ciutadans també van presentar queixes i propostes de millora sobre el nou recorregut de l’autobús C15. L’estat dels pocs carrers que queden sense asfaltar al Masnou i el parc dels Vivers també van ser motiu de reivindicació al Ple.