Nova normativa d'ús de les platges per la COVID-19

Última revisió 16-06-2020 16:34
05/06/2020

Aquest estiu no serà com els anteriors. La COVID-19 ha capgirat les nostres vides, la manera de relacionar-nos i, ara també, l’estada a la platja. El proper 8 de juny, amb l’inici de la fase 2 de desconfinament, el bany recreatiu arribarà a les platges del Masnou. Sotmeses a control d’aforament, les persones usuàries hauran de fer un ús responsable de la platja i les instal·lacions, i també hauran de complir les recomanacions i les normes establertes per les autoritats sanitàries. Diversos informadors i informadores recorreran la platja per acompanyar els usuaris i usuàries en aquest canvi d’hàbits. No es limitarà el temps d’estada a la platja, però es recomana no quedar-s’hi tot el dia per tal que tothom pugui gaudir-ne en algun moment de la jornada.

El Masnou s’ha coordinat amb els municipis veïns de Premià de Mar, Vilassar de Mar i Cabrera respecte a les mesures que s'estan prenent a la platja en relació amb la COVID-19. Respectar els 2 metres entre persones durant el trànsit i la permanència a la platja; deixar lliure una franja de 6 metres a la vora del mar per al trànsit de persones, i col·locar els objectes personals (tovalloles, gandules i elements similars) respectant un perímetre de seguretat de 2 metres respecte als altres usuaris, excepte entre convivents, són algunes de les noves mesures. El bany estarà permès, però caldrà mantenir la distància de 2 metres dins de l’aigua i en entrar i sortir del mar.

L’ús de dutxes, rentapeus i lavabos també tenen unes normes d’ús específiques que es podran consultar als cartells informatius.

Com no podia ser de cap altra manera, enguany s’ha incrementat la desinfecció i neteja dels elements de la platja, que es fa, de dilluns a dijous, una vegada al dia, i de divendres a diumenge, dues vegades al dia. El servei de salvament i socorrisme està pendent de començar la temporada.

Obertura de les guinguetes

Es preveu que el mateix dia 8 les guinguetes que recorren el litoral masnoví s’afegeixin a aquesta obertura de la temporada de platja. Arran del temporal Glòria i dels temporals d'abril, la guingueta del davant de l'avinguda de Joan Maragall no es muntarà per manca de sorra. Es recorda que els lavabos de les guinguetes, on s’extremen les mesures de neteja i desinfecció, són d'ús públic i gratuït.

El proper Ple, el de juny, portarà a debat l’ampliació de l’horari d’obertura de les guinguetes, així com de l’ocupació de superfície de sorra de la platja durant la temporada 2020. L’aprovació d’ambdues ampliacions resta subjecta a la decisió del Ple.

Esports nàutics

Quant a la pràctica d’activitats esportives, es podran fer individualment sense contacte físic i sempre que es mantingui una distància mínima de 2 metres entre participants. Alhora, aquest any també hi ha canvis en la distribució d’alguns elements de la platja. D’una banda, es crearà una zona exclusiva per al surf a la platja del Masnou i, de l’altra, s’ampliarà el canal de natació, que es traslladarà a la platja d'Ocata (a l’altura entre el carrer del Brasil i el de Garbí) i, a més, passarà de tenir 400 metres a 1 quilòmetre.

Quant a l’abalisament, a part dels de la zona de surf i del canal de natació, es posarà al llarg de 200 metres de la zona de bany i als canals nàutics. També hi ha línies de vida, una al davant de cada passera, excepte a la platja del Masnou, que està col·locada a l'altra banda de l'espigonet.

Millores dels accessos

Altres recomanacions fruit de les mesures en relació amb la COVID-19 és la relativa al trànsit per les passeres, on caldrà utilitzar calçat. Aquest any es posen passeres de formigó a la platja del Masnou, a l’altura del carrer del Pintor Villà i davant de l'estació d'Ocata, la darrera, de nova ubicació. Es recorda que totes les passeres de formigó cobreixen només un tram de la platja. La resta es complementa amb passera de fusta, ja que no es pot garantir l'estabilitat de la platja durant la temporada d'hivern.