Es presenta el projecte Història Viva, que recupera la memòria històrica del Masnou
La Sala Joan Comellas va acollir ahir, 25 de setembre, la inauguració del curs escolar 2024-2025 que enguany s'ha vinculat a la presentació del projecte d’Història Viva del Masnou. En una sala plena de gom a gom, els prop de noranta assistents van poder conèixer de primera mà el projecte i escoltar les experiències de les persones que l’han impulsat i que hi han participat.
Història Viva és un projecte de participació ciutadana sorgit del Projecte educatiu del Masnou (PEM) amb els objectius de recuperar la memòria històrica del Masnou, fomentar el sentiment de pertinença al municipi i, alhora, promoure les relacions interculturals i intergeneracionals. Així ho van explicar a l’acte Lluís Sala i Carme Giol, dos dels membres del grup impulsor del projecte.
Diversos ciutadans i ciutadanes han anat donant forma a la iniciativa, que consisteix en un itinerari pels carrers amb noms de dones destacades del Masnou, a fi de donar a conèixer la seva biografia i, també, explicar-los com era antigament el carrer i com es vivia al Masnou d’abans. La iniciativa s’ha materialitzat a través d’un intercanvi intergeneracional, ja que diverses persones joves del poble han entrevistat diferents testimonis –la majoria gent gran— que els han explicat els seus records i vivències als “cavallitus” de la pl. Marcel·lina de Monteys, els balls de Festa Major o sobre la figura del sereno, entre d’altres. En total, set joves han conduït les entrevistes de setze persones grans. A l’acte, Jordi Milà, com a testimoni gran, i Lea Cipullo, com a entrevistadora jove, van explicar la seva experiència i van reconèixer que havia estat molt enriquidora.
Tant la regidora d’Educació, Yulay Martínez, com l’alcalde, Jaume Oliveras, a més de desitjar un bon curs a la comunitat educativa, van mostrar el seu agraïment a totes les persones que han fet possible aquest projecte. L’alcalde va parlar del valor dels testimonis orals, “que ens ajuden a conèixer la història a través de la quotidianitat de les persones” i de la importància de recuperar la memòria de les dones Masnou i, alhora, del paisatge urbà del municipi. Oliveras va afirmar que sentia “orgull per tenir una comunitat educativa tan implicada al municipi” i va enaltir “el Projecte educatiu del Masnou (PEM) per seguir impulsant la idea de vila educadora”. En aquest sentit, la regidora d’Educació va convidar els assistents a participar en el tercer Fòrum del PEM, que tindrà lloc el pròxim dissabte 30 de novembre, a Ca n'Humet “perquè puguem decidir entre tots i totes què hem de continuar fent”.
D’altra banda, com a compromisos de l’àmbit educatiu del govern, l’alcalde va assenyalar l’ampliació de l’oferta de places a les escoles bressol municipals. També va fer referència a la voluntat de “recuperar un element patrimonial industrial molt important: La Fabriqueta”. Finalment, va avançar “una celebració molt important per al municipi l’any vinent: els dos-cents anys d’història del Masnou”.
En acabar l’acte, es va visitar el primer punt de l’itinerari (la plaça Nova de les Dones del Tèxtil) i el darrer (plaça de Marcel·lina de Monteys) per veure-hi les plaques instal·lades.
Com accedir als continguts del projecte Història Viva
El projecte Història Viva vol posar en valor i donar més visibilitat a les dones que han donat nom als carrers del Masnou perquè han estat figures importants per a la nostra societat. A més de les dones del tèxtil, es recuperen i divulguen les biografies de Maria Canaleta i Abelló, Germanes Escardó Valls, Rosa Sensat i Vilà, Esperança Font Roda, Rosa Fontanils Rosés, Maria Ferrer Mosset i Marcel·lina de Monteys, personatges femenins singulars i destacats per a la història del municipi. També inclou fotografies antigues del carrer i àudios de les entrevistes que s’han fet a persones grans en què s’explica com es vivia abans al Masnou.
Als continguts s’hi pot accedir de dues maneres:
A peu de carrer, visitant els diferents punts de l’itinerari (hi trobareu unes plaques quadrades amb la informació i uns QR que us dirigiran a la pàgina web de cada carrer):
1. Plaça Nova de les Dones del Tèxtil
2. Carrer de Maria Canaleta
3. Carrer de les Germanes Escardó Valls
4. Carrer de Rosa Sensat
5. Carrer de l’Esperança
6. Carrer de Santa Rosa
7. Carrer de Maria Ferrer Mosset
8. Plaça de Marcel·lina de Monteys
Entrant a la pàgina web directament: https://pemelmasnou.cat/historia-viva/ on trobareu un mapa interactiu (si aneu clicant els punts de l’itinerari s’obrirà la informació de cada carrer).