L’alcalde es reunirà amb la fiscal en cap de Mataró per demanar explicacions sobre la posada en llibertat del presumpte autor de l’apunyalament perpetrat el 29 de juny
La Taula Veïnal de Seguretat, que aplega representants d’associacions veïnals, de l’Equip de Govern municipal i dels cossos de seguretat (policia local i Mossos d’Esquadra), es va reunir ahir, dilluns 12 de juliol, en format presencial. L’alcalde, Jaume Oliveras; la primera tinenta d’Alcaldia i regidora de Seguretat Ciutadana, Sílvia Folch; la regidora d’Acció Social, Yulay Martínez, i el regidor d’Acció Cívica, Sergio González, van assistir-hi en representació del Govern. Convocada prèviament als fets que van tenir lloc la matinada de Sant Pere (29 de juny), la trobada va servir per posar damunt la taula dades de delictes comesos al municipi i avaluar els resultats dels dispositius policials de reforç, així com intercanviar opinions amb el veïnat sobre seguretat.
Inevitablement, l’agressió amb arma blanca del 29 de juny va acaparar el protagonisme en aquesta sessió. Davant la detenció i posada en llibertat immediata del presumpte autor material de la punyalada, l’alcalde va anunciar que sol·licitarà una reunió amb la fiscal en cap de Mataró per demanar explicacions. I és que la majoria de les persones presents es van mostrar entre impotents i decebudes per un sistema judicial que va ser qualificat com a “excessivament garantista i lent”. Segons els representants policials, malgrat que la majoria dels autors de fets delictius són reincidents, pocs detinguts ingressen a presó. Això no treu que la tasca de patrullatge conjunt de reforç es valorés com a satisfactòria, ja que si al juny s’havia detectat un increment notable del nombre de robatoris amb força i intimidació a la via pública, similar en municipis del voltant, els darrers quinze dies no se n’ha produït cap.
Conscients que aquest grau de pressió policial no és sostenible en el temps, per part del Govern es va posar èmfasi en la combinació d’una bona planificació policial amb altres mesures preventives. És el cas del projecte Sostre 360º, adreçat a joves sense llar, majors d’edat i en situació vulnerable, que s’acaba de posar en marxa, tal com va explicar la regidora d’Acció Social. O també d’altres mesures de prevenció social, com el Servei d'Intervenció en les Famílies d'Infants i Adolescents en Situació de Risc (SIAF), impulsat la tardor del 2020, o la figura de mediació dels dinamitzadors de carrer, presents al municipi des de fa gairebé dos anys. En absència, per indisposició, de la regidora d’Habitatge, Maria Llarás, l’alcalde també va mencionar les actuacions que s’estan duent a terme en relació amb els habitatges de protecció oficial del carrer de Salvador Espriu, per tal de reduir-hi la conflictivitat i prioritzar l’entrada de joves del Masnou.
Al final de la trobada, s’hi van incorporar les persones que formen l’equip municipal de vigilants de proximitat, per tal de presentar-les als i les representants veïnals i que puguin estrènyer els vincles i la col·laboració. De fet, els i les vigilants de proximitat treballen distribuïts per tots els barris, segons les zones que tenen assignades, de manera que es considera útil que coneguin els representants veïnals. La feina que fan els i les vigilants de proximitat, que depenen directament de la Regidoria de Seguretat Ciutadana, permet una millor planificació policial, fruit de la coordinació directa entre aquests agents i el veïnat.
Els i les representants veïnals van agrair l’esforç dels cossos de seguretat i les explicacions per part del Govern. També van expressar les seves inquietuds. Davant la percepció d’inseguretat, i malgrat les bones xifres de la darrera quinzena, tant el Govern municipal com els cossos policials van fer una crida a la calma i van demanar col·laboració ciutadana per tal que es denunciïn els fets delictius i per combatre els rumors i les falsedats.