El Masnou estrenarà contracte de neteja viària, platges i residus per un servei més sostenible i eficient
Aquest 19 de novembre l’Ajuntament del Masnou ha signat amb FCC Medio Ambiente SAU el nou contracte per a la recollida de residus, la neteja viària i la neteja de les platges, que començarà a implementar-se l’1 de gener de 2025. Aquesta adjudicació, aprovada al Ple municipal de l’octubre amb el suport de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem, 11 vots); en contra de Fem Masnou i Junts (8 vots); i l’abstenció del PP (2 vots), marca un canvi significatiu en la gestió d’aquests serveis, amb un pressupost de 3.663.825,13 euros anuals. El nou contracte suposa una aposta ferma pel futur sostenible del Masnou, un municipi més net i amb serveis adaptats a les necessitats del segle XXI.
El nou contracte, considerat un dels projectes més importants del mandat, representa un increment de gairebé 1,3 milions d’euros respecte de l’anterior, i cal destacar la voluntat d’invertir en un servei més modern, eficient i sostenible. La nova adjudicació posa fi als dos anys de pròrroga previstos en el contracte actual, adjudicat fa una dècada.
Millores tecnològiques i sostenibilitat al centre del contracte
El nou model introdueix innovacions que persegueixen la sostenibilitat ambiental i l’eficiència operativa. Una de les novetats destacades és la implementació de contenidors intel·ligents que permetran la traçabilitat dels residus, un sistema de pagament just segons el grau de participació en el sistema de recollida selectiva i la reducció de l’espai ocupat per les àrees de recollida. Es preveu que la instal·lació completa d’aquests contenidors estigui enllestida abans que acabi l’any 2025. També es renovarà la flota de vehicles, que comptarà amb tecnologia avançada per al control i la gestió.
En neteja viària, el servei es reorganitzarà per zones amb més activitat comercial o densitat de població, i se n’incrementarà la freqüència, fins i tot els caps de setmana. A més, es prioritzarà la mecanització amb escombradores i hidronetejadors, per optimitzar-ne així el rendiment.
Preservació de les platges i adaptació a les necessitats estacionals
Pel que fa a les platges, s’ha establert un pla flexible que augmenta els recursos durant la temporada alta i els adapta a les necessitats mediambientals en altres èpoques de l’any, alhora que s’assegura la conservació del litoral.
Reptes de reciclatge i compromisos amb la UE
Malgrat els avenços, el municipi encara té el repte d’assolir els nivells de reciclatge exigits per la normativa europea, que requereix un 55% de recollida selectiva l’any 2025. Actualment, el Masnou supera el 45%, una millora notable des del 30,94% registrat el 2016, però insuficient per evitar possibles sancions i penalitzacions econòmiques.
Gestió intel·ligent i col·laboració ciutadana
Amb l’ús d’una plataforma digital de gestió, es monitoritzaran els serveis en temps real, de manera que es millorarà la presa de decisions basada en dades objectives. L’Ajuntament també fa una crida a la participació ciutadana, clau per millorar la separació de residus i complir els objectius mediambientals.