S'instal·len plaques fotovoltaiques en cinc edificis municipals més

Última revisió 09-11-2023 11:57
08/11/2023

Els 435 panells nous se sumaran als del pavelló i l'Edifici Centre i també serviran per a l'autoconsum i per a la futura comunitat energètica local

Cinc edificis municipals s’afegeixen al pavelló nou del Complex Esportiu i a l’Edifici Centre com a peces de la xarxa d’instal·lacions fotovoltaiques que està creant l’Ajuntament per nodrir el Masnou d’energia neta i renovable. Quan les noves plaques entrin en funcionament, generaran electricitat per a l’autoconsum d’equipaments municipals, però també proveiran la comunitat energètica local que vol posar en marxa l’Ajuntament.

Els edificis on ara es comença la instal·lació d’un total de 435 panells són les escoles Ocata i Ferrer i Guàrdia, Ca n’Humet, la casa de la vila i el dipòsit d’aigua que es troba a l’avinguda de Joan XXIII. A principis de novembre van començar els treballs d’instal·lació a l’Escola Ocata i Ca n’Humet. A l’Escola Ferrer i Guàrdia és previst que s’iniciïn a finals de mes, així com a la casa de la vila. En el cas del dipòsit, cal esperar que Agbar hi faci abans unes obres de manteniment a la coberta, per tal de garantir que estigui en un estat òptim. Es preveu que això últim pugui estar enllestit pels volts del febrer. Tot i que forma part del mateix projecte, s’ha de precisar que la instal·lació de la Casa de la Vila serà l’única d’aquest paquet que servirà exclusivament per a l’autoconsum d’energia del mateix edifici.

Es calcula que les cinc noves instal·lacions evitaran l’emissió de 160.532,65 kg de CO² a l’any. En termes energètics, permetran un estalvi de 333.747,71 kWh/any. S’hi dedica una inversió econòmica de 337.148,45 euros (IVA inclòs). Són diners que provenen íntegrament d’una subvenció atorgada per la Diputació de Barcelona; és per això que la instal·lació d’aquests 435 panells no implica cap despesa per a l’Ajuntament. Els treballs s’han adjudicat a diverses empreses: Lymet SA (escoles Ocata i Ferrer i Guàrdia), Cervehook SL (Ca n’Humet) i Imás Energías Renovables SL (casa de la vila i dipòsit).

A l’hora de pagar les factures d’electricitat, es calcula que l’any 2025 l’Ajuntament estalviarà 59.696,08 euros gràcies a aquestes instal·lacions fotovoltaiques. Cal subratllar, però, que es tracta d’una estimació que queda totalment subordinada a la volatilitat dels preus al mercat energètic. El càlcul s’ha projectat al 2025 perquè és el primer any en què han de funcionar durant tots els dies les set instal·lacions esmentades: les cinc que s’instauren ara, la de l’Edifici Centre i la del pavelló nou del Complex Esportiu. Aquestes dues últimes, que ja generen electricitat, sumen una potència elèctrica màxima de 195.045 Wp. Cal afegir-hi, a més, els estalvis dels quals es beneficiarà la ciutadania que acabi formant part de la futura comunitat energètica que es preveu que estigui implantada el 2025.

Ja s'han instal·lat algunes plaques fotovoltaiques a les cobertes de l'Escola Ocata.
Ja s'han instal·lat algunes plaques fotovoltaiques a les cobertes de l'Escola Ocata.
Autor: Arkenova Energy Solutions.