vídeo dona a conèixer les comunitats energètiques als masnovins i masnovines

Properament s’instal·laran panells solars a la coberta del Complex esportiu

 

">

Aposta per l'energia solar fotovoltaica per avançar en la transició energètica

Última revisió 17-02-2023 12:29
17/02/2023

Un vídeo dona a conèixer les comunitats energètiques als masnovins i masnovines

Properament s’instal·laran panells solars a la coberta del Complex esportiu

 

Un dels grans reptes del Pla d’actuació municipal vigent és combatre el canvi climàtic i els seus efectes adoptant mesures concretes des de l'àmbit local. L’Ajuntament del Masnou, que està adherit al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per pel Clima i l’Energia, impulsa diverses accions en el marc del Pla d’accions pel clima i l’energia sostenible d’acord amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) en els quals es basa l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. En aquest sentit, duu a terme diferents línies d'actuació amb els seus consums energètics per contribuir a la transició energètica i la lluita contra l'emergència climàtica. Després d’establir el Pla d’estalvi energètic per millorar l'ús eficient de l'energia i augmentar considerablement la utilització d'energies renovables en els equipaments municipals i els espais públics, una nova campanya se centra ara a promocionar-les també en l'àmbit familiar i productiu. Avui ha vist la llum un vídeo que apropa i dona a conèixer les comunitats energètiques als masnovins i masnovines. Per veure'l, cliqueu aquí.

Les comunitats energètiques, una iniciativa en voga

Les xifres de peticions d’instal·lacions fotovoltaiques al Masnou demostren un creixent interès per aquesta forma d’obtenció d’energia elèctrica gràcies a cèl·lules fotoelèctriques que converteixen la llum del sol directament en electricitat a través de panells o plaques solars fotovoltaiques. L’any 2020, l’Ajuntament va registrar 26 peticions; l’any 2021, 94;  i l’any passat, el 2022, es va disparar fins a 141. Al Masnou se’n beneficien cada any més veïns i veïnes i hi ha nombrosos ajuts i bonificacions, si bé l’autoconsum individual privat és interessant en edificis o equipaments que compleixen unes característiques concretes, com per exemple, estar aïllats, o bé que siguin grans autoconsumidors d’energia.

En aquest context s’erigeix una nova manera de generar, utilitzar i gestionar aquesta energia en l’àmbit local: l’autoconsum fotovoltaic compartit per a famílies, a través de les comunitats energètiques, probablement l'eina principal per fer realitat l’empoderament ciutadà en el sector energètic.

Una comunitat energètica és una associació, cooperativa o qualsevol altra entitat jurídica que estigui controlada per membres locals (ciutadania, teixit productiu, ens locals) sense ànim de lucre i dedicada a activitats en el sector energètic (producció, distribució, agregació, etc.). Poden ser de  participació pública (edificis públics consumidors en comunitat amb edificis públics generadors d’energia) o publicoprivades (edificis residencials o comercials consumidors en comunitat amb edificis públics generadors d’energia).

Per donar a conèixer aquesta nova figura d’obtenció d’energia segura, assequible i no contaminant, l’Ajuntament ha contractat un servei d'assessorament per a la creació de les comunitats energètiques locals amb  l’objectiu que ofereixi suport tècnic i administratiu amb assessorament legal per poder definir el model de la taxa i les bases del concurs per a la cessió d’ús de les plaques solars a la ciutadania.

Instal·lació de panells solars a la coberta del Complex esportiu

Després de la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de l’Edifici Centre al novembre de l’any passat, la setmana vinent es preveu que comenci l’obra que també n’instal·larà a la coberta del Complex esportiu municipal. A més, en un futur també és prevista la instal·lació de plaques solars a altres edifici municipals amb l’objectiu de crear comunitats energètiques. En concret al Dipòsit d’aigua del Cementiri a Ca n’Humet i a les escoles Ocata i Ferrer i Guàrdia.  D’altra banda, a la Casa de la vila es preveu instal·lar plaques solars en un futur per a l’autoconsum compartit.

Imatge del vídeo explicatiu sobre les comunitats energètiques
Imatge del vídeo explicatiu sobre les comunitats energètiques