Galeria d'imatges de l'acte de presentació del llibre
Galeria d'imatges de la Festa Major
">
Galeria d'imatges de l'acte de presentació del llibre Galeria d'imatges de la Festa Major La presentació del volum commemoratiu clou una Festa Major de Sant Pere 2025 vibrant i històrica
El 30 de juny al vespre, l’Espai Escènic Iago Pericot va congregar un públic nombrós en un acte que no només va cloure una Festa Major memorable, sinó que també va escriure una nova pàgina en la història col·lectiva del municipi: la presentació del llibre “Bicentenari del Masnou 1825-2025: Una vila amb arrels al passat i mirada al futur”. L’acte va transcórrer en un ambient càlid, emotiu i carregat de complicitats, conduït amb encert i sensibilitat per la periodista i cap de continguts infantils de TV3 (Super3), Laia Servera.
La vetllada va començar puntualment a les 19 h amb la projecció d’un vídeo institucional que resumia els moments clau de la història masnovina i introduïa l’esperit de la publicació. Seguidament, Servera va donar la benvinguda a les autoritats i assistents destacant l’acte com "una celebració de la memòria, però també una empenta cap al futur".
La presentació del llibre va comptar amb una conversa coral entre veus destacades de la vila, cadascuna d’elles amb un vincle estret i viscut amb el Masnou. La periodista va moderar una taula que va aplegar el basquetbolista Ricky Rubio, la il·lustradora Sonia Pulido, el cantant i escriptor Gerard Quintana i l’activista associativa Montserrat Prats.
Ricky Rubio, fill del poble i referent mundial del bàsquet, va parlar des del cor. “Per a mi el Masnou és casa, no només físicament, sinó també emocionalment”, va afirmar. El seu discurs va evocar la màgia d’un municipi que ha sabut créixer “sense oblidar-se del que significa sentir-se poble”.
Sonia Pulido, il·lustradora d’abast internacional, va posar èmfasi en l'evolució cultural del municipi. “El Masnou ha canviat i ara és una meravella”, va dir, destacant la potència de l’entorn i l’impuls cultural com a motors transformadors. Va defensar el valor d’un poble on la cultura “és un eix transversal i està tan present”.
Gerard Quintana, establert al Masnou en els darrers anys, va emocionar el públic amb una mirada poètica i mediterrània sobre el concepte de plaça pública com a espai de trobada. “Els pobles viuen si les persones que els habiten es reconeixen i es relacionen”, va dir, afegint que “el Masnou m’ha fet sentir a casa”.
Montserrat Prats, activista incombustible del teixit associatiu local, va aportar la veu de l’experiència. “Quan vaig arribar, les tardes d’hivern eren tristes. Ara, el Masnou és viu, molt viu”, va dir. La seva intervenció va ser una oda al creixement comunitari i al paper fonamental de les entitats locals.
Els quatre convidats van conversar sobre la seva experiència vital al Masnou, destacant les primeres impressions i l'evolució del poble al llarg dels anys. Van coincidir a valorar-ne la tranquil·litat, el caràcter acollidor de la seva gent i la vitalitat cultural creixent, amb espais com el cinema, la llibreria i les sales d'exposicions. Des dels records d’una infància segura i lliure fins a la recerca conscient d’un entorn més humà i amable que Barcelona, els testimonis van posar en relleu el vincle emocional amb el poble. Mirant cap al futur, van expressar el desig que el Masnou mantingui la seva essència, tot apostant per més espais verds i més zones de vianants, amb l’esperança d’un desenvolupament sostenible i fidel a les seves arrels.
Una absència destacada va ser la de la cineasta Carla Simón, qui també era convidada però no va poder assistir per motius benaurats: és a punt de ser mare.
L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, va fer un agraïment extens i sentit a totes les persones i col·lectius que han fet possible la publicació. “Aquest llibre no només recull el passat, sinó que ens ajuda a projectar el futur”, va dir. També va destacar la riquesa del teixit social, el valor de la diversitat i va elogiar “una Festa Major que ha estat esplèndida i que reflecteix tot allò que som com a poble”.
També va assistir-hi el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, qui va traçar paral·lelismes entre el Masnou i altres processos d’identitat territorial com el del seu propi municipi, Moià —del qual n’és alcalde—, i va reivindicar que “la identitat compartida és un motor de futur”.
L’acte va finalitzar amb una delicada i celebrada actuació de la pianista masnovina Ester Lecha. Amb peces de Mendelssohn i Chopin, Lecha va omplir l’espai d’una emoció serena, perfectament compaginada amb l’esperit del llibre. “Tocar al Masnou és sinònim de llar”, va dir abans d’iniciar l’actuació. El seu concert va tancar la vetllada entre aplaudiments i emocions a flor de pell.
El llibre del Bicentenari no és només un compendi d’història, sinó també un mirall on mirar-se i una brúixola per caminar. A la sortida de l’acte, es van distribuir exemplars gratuïts del llibre, una obra de referència per comprendre la història i l’esperit d’una vila que, dos-cents anys després, continua sabent qui és i cap on vol anar.
Amb aquest acte s’ha posat punt final a una Festa Major de Sant Pere 2025 que serà recordada com una de les més reeixides de les darreres dècades i especialment significativa pel fet de commemorar el bicentenari del municipi. Celebrada entre el 26 i el 30 de juny, ha combinat amb èxit la tradició i la modernitat, amb una programació àmplia i inclusiva que ha comptat amb la implicació d’una nodrida representació d’entitats.
Els carrers han estat plens, les activitats culturals i lúdiques han comptat amb una participació entusiasta, i el cartell —obra de Sonia Pulido— ha estat un dels més celebrats dels darrers anys. En paraules de l’alcalde, “aquesta ha estat una festa major que ha mostrat el millor del Masnou: el seu esperit acollidor, el seu compromís cívic i la seva vitalitat cultural”.