Les mines d’aigua són un dels elements patrimonials que singularitzen el Masnou. Són privades, construïdes essencialment als segles XVIII i XIX, i destinades a portar aigua a les cases d’aquells que s’ho podien permetre. Tot i no ser úniques, perquè no hi ha només mines exclusivament al Masnou, tenen un valor extraordinari, que és el de conservar la memòria de l’aigua.
Aquest ric patrimoni, sovint desconegut, es va poder veure el diumenge 20 d’octubre, en el marc de la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni. Enguany van obrir les portes un total de cinc eixides amb els seus safareigs respectius de cases particulars. Estaven repartides pel nucli antic, i dues no havien obert mai abans per al públic en general. Hi van passar una mitjana de 140 persones per cadascuna. A més a més es va poder visitar el Centre d’Interpretació de la Mina d’Aigua i el repartidor de la Mina Murot-Patrana.
Aquestes Jornades, que han assolit la quarta edició, no serien possibles sense la participació desinteressada dels propietaris de les cases, així com la col·laboració de les mines que actualment pertanyen als propietaris de les cases que gaudeixen de l’aigua i que contribueixen econòmicament al seu manteniment: Comunitat de Propietaris d’Aigua i de la Mina Cresta, Comunitat de Propietaris Mina Murot-Patrana i Associació d’Amics de la Mina Malet. A més, com en edicions anteriors, també es va comptar amb la col·laboració de diverses entitats que van fer intervencions artístiques a les eixides i safareigs privats: Jove Orquestra de Cambra del Masnou (JOCEM), Blanc de Guix, Cor Scandicus i Escola d’Interpretació i Teatre del Masnou +q TEATRE. Un dia abans, també en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, es va poder visitar la masia de Can Teixidor. En ser un domicili particular, només es pot visitar una vegada a l’any i, un cop més, totes les places disponibles s’havien esgotat mesos enrere.
Dos dies abans, el divendres 18, la Sala Joan Comellas va acollir la presentació de Les mines d'aigua: la cara oculta del Masnou, una publicació elaborada per Rosa Maria Andrés Blanch, guanyadora de la 9a beca de recerca local del Masnou i que correspon al número 33 de la publicació La Roca de Xeix. Aquesta interessant publicació explica la recerca de l’aigua i els diferents sistemes de captació, i posa especial èmfasi en els buscadors d’aigua. També investiga els diferents sistemes de mesures, la propietat de l’aigua i les mines al llarg dels anys, els minaries del Masnou, el canvi paisatgístic del municipi i la febre constructora de l’últim terç del segle XIX i la xarxa de mines del Masnou. Com a curiositat, també recull litigis, conflictes i baralles entre propietaris, constructors, l’Ajuntament, etc. A més, repassa una per una nou mines masnovines (Can Teixidor, Can Sors, Can Bernades, Murot-Patrana, Pullador, Malet, Barrera, Hereu Tomàs i Cresta), i fa un anàlisi del seu futur. Vegeu-ne la crònica de l'acte.
També aquest cap de setmana, el dissabte 19 va celebrar-se el festival solidari Massoul, una iniciativa engegada per l’associació masnovina Anima Masnou en el marc del cicle Música al Vallmora, que organitza l’Ajuntament. Va recaptar fons solidaris per a l’ONG Vida Significativa.
Des de les 10 h i fins a mitjanit, el parc de Vallmora va comptar amb un mercat artesanal, activitats infantils i per a adults, música i restauració. Passat el migdia, hi va haver un bingo solidari acompanyat d’un xou musical amb un munt de premis gràcies a la col·laboració d’una part molt representativa del comerç local, que es va bolcar de ple en aquesta celebració de caràcter solidari.
Tot i que la música hi va ser present durant la immensa part de la jornada, quan va arribar la tarda, i especialment a la nit, hi van actuar Joao del Monte, Lady Luck i Angel Johnson. Els concerts formaven part del cicle Música al Vallmora, que organitza l’Ajuntament del Masnou.
L’associació Esquima organitza cada any la Diada de la Salut Mental del Masnou, lúdica i oberta a la comunitat. És un dia de celebració especial per als components del Club Social Esquima i la finalitat d'aquesta festa és compartir amb la població una activitat d'integració al teixit social del poble i contribuir a canviar la mirada cap a les persones que pateixen qualsevol tipus de problemàtica associada a la salut mental. Durant la trobada, que va tenir lloc el diumenge 20, hi havia programades diferents activitats lúdiques, marcades per la música del grup Salsazón.