El Ple del juny dona llum verda a un nou títol propi de transport urbà

Última revisió 17-06-2022 12:56
17/06/2022

El títol, de viatges il·limitats, sortirà al setembre i coincidirà amb l’arribada d’un nou autobús híbrid que operarà a la línia C-19

El Ple del 16 de juny va validar la modificació del conveni que estableix un acord entre el Departament de Territori i Sostenibilitat de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, l’Autoritat de Transport Metropolità (ATM), l’Ajuntament del Masnou i l’Empresa Casas, SA per garantir un millor servei als usuaris del transport públic. En concret, l’acord recull dues novetats a la línia d’autobús urbana C-19: la creació d’un nou títol propi de transport i la incorporació d’un nou vehicle. La proposta va comptar amb els vots favorables de l’Equip de Govern (ERC i PSC, 12 vots) i la CUP (1 vot); i les abstencions de la resta de grup municipals (Fem Masnou, JxCAT-Units i Cs, 7 vots, en absència d’un regidor de JxCAT-Units).

El nou títol propi de transport per realitzar viatges il·limitats amb l'autobús urbà, és a dir, a la línia C-19, rebrà el nom de T-ELMASNOU i, tal com va dir el regidor de Mobilitat, Albert Alfaro, es preveu posar-lo en funcionament a partir del mes de setembre. Tal com va detallar, qualsevol persona empadronada al Masnou podrà sol·licitar aquesta targeta, que tindrà un cost de gestió i expedició de 24 euros i una validesa fins al 29 de febrer del 2024, “període de validesa de les targetes ATM i quan, teòricament, la T-Mobilitat hauria d’estar implantada”. La sol·licitud per obtenir-la es podrà fer des de mitjan del proper juliol. Alfaro va parlar de la iniciativa com “un canvi important, ja que fins a dia d’avui estàvem subjectes a les tarifes de l’ATM, amb un cost de 2,4 euros per viatge i d’1,10 euros si aquest és bonificat”. El regidor va remarcar que “volem que la C-19 segueixi sent una línia de referència per a aquells usuaris que la utilitzen per connectar amb les estacions de Rodalies, però també volem que sigui una alternativa real d’aquells masnovins i masnovines que vulguin moure’s pel municipi de manera habitual utilitzant l’autobús urbà”. La segona novetat d’aquest nou acord és que s’incorporarà un nou autobús híbrid a la línia C-19. També entrarà en funcionament al setembre i utilitzarà l’última tecnologia, amb un motor de combustió i l’elèctric. “D’aquesta manera avancem per tenir un model de vehicle de transport urbà que sigui tecnològicament més avançat, més net i sostenible”, va dir el responsable de mobilitat.

Malgrat que l’oposició va veure amb bons ulls aquestes iniciatives per incentivar el transport públic, les crítiques van centrar-se en el cost del títol de transport i es van posicionar a favor de la gratuïtat del servei o en la possibilitat que el cost estigués determinat pel nivell d'ingressos de la persona que el sol·licita. En aquest sentit es va pronunciar Mireia Noy, de la CUP: “Podrien fer-la gratuïta o fer pagar un preu simbòlic, però aquest Govern dona per suposat que tothom pot assumir 24 euros sense tenir en compte la diversitat de realitats que tenim al nostre poble”. Noy va justificar el vot a favor del seu partit recollint el compromís del regidor de Mobilitat que les persones usuàries dels Serveis Socials tindran la possibilitat de treure’s aquest títol de manera gratuïta.

En aquesta mateixa línia de defensa de la gratuïtat total del servei van anar la resta de grups municipals. Des de Cs, Frans Avilés, va afirmar que “si mirem què li costarà a l’Ajuntament expedir les targetes segurament significarà un cost superior al que es recaptarà. Per tant, fins i tot des del punt de vista econòmic es podria justificar fer el transport urbà gratuït i sense haver de treure cap títol”. I en l’expedició del títol també es va centrar l’opinió d’Avilés: “El fet d’haver de treure una targeta prèviament desincentivarà l’ús, perquè si un sap que pot pujar a l’autobús perquè és gratuït i sense haver d’anar a treure una targeta amb anterioritat el que possiblement aconseguirem és ampliar-ne les possibilitats d’ús.” A aquesta reflexió, Ivan Ollé, de JxCAT-Units, va apuntar que s’hauria d’haver plantejat “una primera fase en què fos gratuïta per incentivar i canviar els hàbits a la població”. Des de Fem Masnou, Neus Villarubia va voler recordar que el seu grup municipal “s’ha caracteritzat per la defensa del transport públic municipal gratuït”, no sense retreure a Jaume Oliveras que “la proposta va ser desqualificada i titllada des del principi pel qui ara és alcalde com a irrealitzable”. L’opinió de Villarubia va estar en sintonia amb les anteriors: “Generarem un nou tràmit burocràtic que suposarà un sobrecost del servei; en resum, sortiria més econòmic que fos gratuït”. En aquest punt, el debat va centrar-se en per què no es feia gratuït. “Per la por que algú en faci un mal ús?”, es va preguntar Villarubia. “Això és com si ens plategéssim que les biblioteques deixessin de ser gratuïtes, perquè hi ha persones que en fan un mal ús.” El regidor de Mobilitat va tancar el debat afirmant que “aquest títol el creem amb la metodologia i el protocol que té l’ATM” i hi afegia que “el copagament simbòlic per part de l’usuari, vinculat a les taxes i l’expedició del títol, és vàlid per tenir un control del servei i perquè s’utilitzi de manera òptima”. En relació amb el tema de les tarifes, va esmentar diversos municipis que han posat en marxa aquesta iniciativa, però, en la majoria dels casos, amb uns títols propis de 10 viatges que oscil·len entre els 2,25 euros i els gairebé 9 euros. L’alcalde, Jaume Oliveras, va intervenir al final del debat per recordar que “Premià de Mar és l’únic cas proper que té un autobús gratuït i no és un model de mobilitat sostenible que recomanin els experts, perquè genera diverses problemàtiques”.

S’inicia la proposta per renovar el gimnàs del Complex Esportiu

El Ple també va validar l’aprovació inicial del projecte que consisteix, tal com va explicar el regidor d’Esports, Ricard Plana, “en l’ampliació d’una part del Complex Esportiu per destinar-la a la nova creació d’un gimnàs”. Segons va dir Plana, el projecte també inclouria nova maquinària per a la pràctica esportiva. El punt va comptar amb el vot favorable de l’Equip de Govern (ERC i PSC, 12 vots) i Cs (2 vots) i les abstencions de la resta de grup municipals (Fem Masnou, JxCAT-Units i CUP, 6 vots).

Es modifica el ROM

El Ple també va condensar diversos temes que feien referència a la gestió interna de l’Ajuntament. Entre ells, es va aprovar la modificació del Reglament orgànic municipal (ROM), que millora els procediments dels debats al Ple, especialment amb una sistemàtica de votacions més àgil. També queda més regulat, per la seva complexitat, el debat dels plens referents al pressupost i les ordenances fiscals i, quant a les mocions, queda garantida la voluntat del proposant. Finalment, també es recull la creació de la figura de “regidor/a de barri”.

Altres punts de l’ordre del dia:

  • Es va donar compte dels decrets d'Alcaldia.
  • Es va donar compte dels informes de control financer definitius i de cadascuna de les auditories per donar compliment als art. 36.1 del RCIL i 213 i 220.4 del TRLRHL. (PACF 2021).
  • Es va donar compte al Ple del Pla anual de control financer 2022.
  • Reconeixement extrajudicial de crèdit 2/2022 de despeses de l'exercici 2021 amb càrrec a l'exercici 2022. Aprovat amb els vots favorables de l’Equip de Govern (ERC i PSC, 12 vots) i Cs (2 vots) i les abstencions de la resta de grup municipals (Fem Masnou, JxCAT-Units i CUP, 6 vots).
  • Aprovació inicial de l'expedient 10/2022, modificació per suplement i crèdit extraordinari. Aprovat amb els vots favorables de l’Equip de Govern (ERC i PSC, 12 vots); el vot en contra de Fem Masnou (3 vots), JxCAT-Units (2 vots) i Cs ( 2 vots), i l’abstenció de la CUP (1 vot).
  • Aprovació inicial de l’expedient 11/2022, modificació sota les modalitats de crèdit extraordinari i suplement de crèdit finançada amb romanent de Tresoreria per despeses generals. Aprovat amb els vots favorables de l’Equip de Govern (ERC i PSC, 12 vots) i Cs (2 vots ) i les abstencions de la resta de grup municipals (Fem Masnou, JxCAT-Units i CUP, 6 vots).
  • Aprovació inicial del Reglament orgànic municipal. Aprovat amb els vots favorables de l’Equip de Govern (ERC i PSC, 12 vots) i Fem Masnou (3 vots) i les abstencions de la resta de grup municipals (JxCAT-Units, Cs i CUP, 6 vots).
  • Modificació del complement de productivitat. Aprovada amb els vots favorables de l’Equip de Govern (ERC i PSC, 12 vots) i les abstencions de la resta de grup municipals (Fem Masnou, JxCAT-Units. Cs i CUP, 8 vots).
  • Aprovació inicial de la modificació de la plantilla de personal laboral i aprovació de la modificació de la relació de llocs de treball 2022. Aprovada amb els vots favorables de l’Equip de Govern (ERC i PSC, 12 vots) i CUP (1 vot) i les abstencions de la resta de grup municipals (Fem Masnou, JxCAT-Units i Cs, 7 vots).
  • Aprovació inicial del reglament regulador del teletreball a l'Ajuntament del Masnou. Aprovat per unanimitat.
  • Aprovació de la delegació de competències del conveni de col·laboració i de les bases reguladores per a la participació dels ajuntaments de Cabrils, el Masnou, Montgat, Tiana, Tordera i Vilassar de Mar en l’organització del Concurs de Música Jove 2022 (18a edició). Aprovada per unanimitat.
  • Resolució de les al·legacions presentades i aprovació provisional del Pla especial d’ordenació de façanes i espais comunitaris del conjunt residencial Bellresguard del Masnou. Aprovada amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció de JxCAT-Units (2 vots), que es van abstenir.
  • Conveni de col·laboració entre l'Ajuntament del Masnou i el Consell Comarcal del Maresme per la compra agregada d'energia elèctrica i gas. Aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció de Fem Masnou (3 vots), que es van abstenir.
  • Punt d’urgència: Modificació del nomenament de la persona interventora tècnica per la reversió del servei de les escoles bressols municipals. Aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció de Fem Masnou (3 vots), que es van abstenir.

Declaracions institucionals

  • Declaració institucional presentada pels grups municipals d'ERC i JxCAT-UNITS de suport als jutges de pau. Aprovada per unanimitat.
  • Declaració institucional presentada pels grups municipals d'ERC i PSC per denunciar les accions LGTBI-fòbiques succeïdes aquest mes de juny al Masnou. Aprovada per unanimitat.

Audiència pública

Fins a tres intervencions van qüestionar la tala de dos arbres en un carrer del barri de Santa Madrona a l’audiència pública prèvia al Ple, que va ser justificada pel mal estat de la vorera, inaccessible en aquest tram. També es va demanar la possibilitat d’estendre a més comerços l’hora d’aparcament gratuïta a la plaça Nova de les Dones del Tèxtil per a la clientela. Per part del Govern, es va recordar que tots els comerços del municipi tenen la possibilitat d’adherir-se a aquest benefici mitjançant un conveni.

Al final de la sessió, el president de l’entitat Som Masnou va prendre la paraula per agrair l’aprovació de la declaració institucional que denunciava les recents accions LGTBI-fòbiques al municipi.

En una data a tocar de la celebració més important del municipi, l’alcalde va cloure el Ple del juny desitjant als masnovins i masnovines una bona revetlla de Sant Joan i una bona Festa Major.

Un gest per l’ELA

En aquesta sessió tots els regidors i regidores van fer l’anomenat “gest per l’ELA” per mostrar el seu suport a les reivindicacions de les persones afectades d’esclerosi lateral amiotròfica i les seves famílies.

 

 

En aquesta sessió tots els regidors i regidores van fer l'anomenat "gest per l'ELA" per mostrar el seu suport a les reivindicacions de les persones afectades d'esclerosi lateral amiotròfica i les seves famílies.
En aquesta sessió tots els regidors i regidores van fer l'anomenat "gest per l'ELA" per mostrar el seu suport a les reivindicacions de les persones afectades d'esclerosi lateral amiotròfica i les seves famílies.