Núria Gómez Gabriel inaugura el Brama abordant la transformació de les relacions afectives

Última revisió 29-11-2019 08:09
28/11/2019

El Brama, el nou Festival d’Art Contemporani del Masnou, va quedar inaugurat ahir, 27 de novembre, a la tarda, amb una conferència a càrrec de l’artista, comissària i investigadora Núria Gómez Gabriel, sobre com les relacions afectives s’han vist alterades per la irrupció de les noves tecnologies. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde, Jaume Oliveras; la regidora de Cultura, Neus Tallada: l’artista i investigador masnoví i comissari del Festival, Xavi Rodríguez Martín, i una trentena d’assistents.

Neus Tallada va obrir l’acte explicant que el Festival era un projecte que feia temps que estava gestant-se “per acostar i posar en valor aquestes noves maneres artístiques de fer”. El Brama s’estendrà fins al 4 de desembre i tindrà diferents espais que acolliran diversos artistes per reflexionar sobre els nous llenguatges artístics. Coincidint amb el Festival, Tallada va anunciar que “a la Biblioteca hi ha disponible una selecció de fons bibliogràfic d’art contemporani”.

“Un projecte ambiciós que mostra el compromís de l’Ajuntament amb l’art contemporani”. Així va parlar l’alcalde sobre el Brama i va afegir que la iniciativa  “és una aposta per donar un encaix als joves creadors que tenim al Masnou”. Al final del seu parlament, el batlle va avançar que, seguint amb aquesta aposta, “hi ha d’altres projectes que s’estan cuinant i que esperem poder anunciar aviat”.

Tal com va recordar Xavi Rodríguez, el Brama és hereu del Llucifest, un festival de llarga trajectòria engegat des del Centre de Creació Artística Blancdeguix. Aquest creador del Masnou va presentar la ponent de la conferència inaugural com “una artista de futur capaç de tot, que representa el que és ser artista en la contemporaneïtat”.

Deixem que les estrelles determinin de qui ens enamorem va ser el títol de la lectura audiovisual de cinquanta minuts que va oferir Gómez Gabriel, en la qual, en paraules de l’autora, “es posa en relació el cel amb la manera com ens relacionem les persones”. A través d'un recull de casos d'estudi d’aplicacions, productes de consum, pel·lícules, publicacions i d’altres suports, la proposta va explicar la transformació de les relacions afectives després de la introducció de les noves tecnologies i la intel·ligència artificial.

Aquest estudi ha servit a l’artista catalana per crear el llibre Love me Tinder, que ha publicat recentment. L’obra tracta sobre les aplicacions de cites en línia i com aquestes “acceleren certs comportaments de seducció que han existit tota la vida”, va dir l’autora. “El llibre vol contextualitzar els discursos d’autorepresentació masculina en l’aplicació”, va explicar.

El Festival Brama és organitzat per l’Ajuntament conjuntament amb el Centre de Creació Artística Blancdeguix i compta amb la col·laboració de la Fundació La Calàndria.