Convocada una manifestació ciutadana per dilluns, 8 de juliol ">

Generalitat i Ajuntament demanen "màxima contundència" judicial contra l'atac al centre de menors del Masnou

Última revisió 08-07-2019 08:25
05/07/2019

Convocada una manifestació ciutadana per dilluns, 8 de juliol

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, i l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, han anunciat “màxima contundència” contra els atacs a centres de menors migrants com el que es va produir el 4 de juliol al Masnou. Una roda de premsa conjunta d’ambdós, al migdia d’aquest divendres, 5 de juliol, a l’Ajuntament, ha aplegat nombrosos mitjans d’arreu.

“De la mateixa manera que vam ser clarament contundents davant els presumptes delictes que van passar el cap de setmana passat a Canet o al Masnou, som igual de contundents amb el que va passar ahir i no permetrem aquest joc de l’estigma i la generalització que atempta contra els elements bàsics de la nostra societat”. Així han començat les declaracions de Chakir el Homrani, que també ha explicat que “hem viscut una situació que mai no s’havia viscut en un edifici públic que està per protegir els menors”. 

A diferència d’aldarulls d’altres llocs, el conseller ha explicat que, “en aquesta ocasió, era una concentració convocada en la qual, segons les primeres informacions que hauran de corroborar les forces de l’ordre, hi ha vinculades persones d’extrema dreta”. El Homrani ha seguit explicant que els manifestants van decidir anar al centre de protecció social públic on hi ha els menors “i intenten entrar-hi de forma, sembla ser, organitzada”. En diverses ocasions, tant el conseller com l’alcalde han demanat als organismes judicials “que actuïn amb màxima contundència, perquè el que volem és que no torni a passar”, ha dit Oliveras. També, ambdós han anunciat que prendran mesures legals per delictes d’odi i discriminació, a més d’altres, com per lesions –diverses persones van resultar ferides lleus–, entrada a un establiment públic o desordre públic. 

El titular de Treball, Afers Socials i Famílies i l’edil del Masnou han agraït a tothom qui va intervenir a la zona dels fets per "evitar una situació més greu". Amb tot, El Homrani ha estat crític amb el Govern central: “No té cap sentit que ara mateix no tinguem cap notícia de les administracions de l’Estat, quan portem un any demanant-los informació”, ha dit. Durant les declaracions, l’alcalde del Masnou també ha dit que “exigim els recursos que necessiten els ajuntaments per fer front a l’acollida d’aquests menors i per treballar en les millors condicions possibles”. En aquest sentit, Oliveras ha dit que “estem davant un repte complex que hem d’abordar el conjunt de les administracions”.

Prèviament a la convocatòria, conseller i alcalde han mantingut una trobada, acompanyats per la diputada masnovina, Najat Driouech, i el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez.  

També aquest matí, l'alcalde del Masnou ha mantingut diverses reunions de treball amb la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, l'empresa gestora del centre, comandaments dels Mossos d’Esquadra i els diferents portaveus dels grups municipals, per avaluar la situació.

Ja a la tarda, el batlle s’ha trobat amb formacions polítiques, entitats i col·lectius del Masnou per explicar-los els fets i mirar de donar una resposta unitària com a municipi. En aquest sentit, després de la trobada, que ha comptat amb més de 150 assistents, s’ha convocat una manifestació ciutadana per dilluns vinent, 8 de juliol, a les 19.30 h, amb sortida des de la plaça del davant de l’edifici de Roger de Flor, 23. Es preveu que, en acabar, es llegeixi un manifest consensuat entre els participants a la trobada a favor de la convivència. 

L’intent d’assalt al centre de menors migrants

La tensió es va començar a acumular ahir, 4 de juliol, a la tarda, si bé tot va iniciar-se de forma pacífica. Diverses entitats del Masnou havien convocat una concentració ciutadana, a les 19 h davant l’Ajuntament, i coincidint amb la convocatòria d’un Ple extraordinari al consistori. 

De fet, la sessió plenària va començar uns minuts més tard perquè bona part dels regidors i regidores es van unir a la concentració convocada per la Xarxa d’Acollida Popular del Masnou, El Masnou Antifeixista, Ple de Totes i la Xarxa d’Habitatge del Masnou. En aquesta concentració, amb desenes de persones, es va llegir un manifest per donar suport a la dona que va patir un intent de violació el 29 de juny, durant la Festa Major. El presumpte agressor va ser un menor tutelat, si bé també sembla que van ser altres joves que migren sols els que van impedir-ho. 

El manifest, a més de condemnar l’agressió i solidaritzar-se amb la víctima, va explicitar el rebuig envers el racisme i l’estigmatització que pateixen els joves que migren sols: “Ens donem avui les mans per denunciar un doble crim: l’intent de violació a una noia i l’intent de criminalitzar tot un col·lectiu de joves migrants”. 

Al voltant de les 19.30 h, van arribar altres persones davant l’Ajuntament, en una mobilització aparentment convocada a través de les xarxes socials i sense que cap entitat s’identifiqués com a organitzadora. Tampoc no van llegir cap manifest. Van coincidir, doncs, davant l’Ajuntament amb les entitats de la concentració que denunciaven l’estigmatització dels joves migrants. 

La tensió va començar a pujar de to, amb insults i crits, tant cap a les persones que s’havien concentrat prèviament com envers els joves migrants, l’Ajuntament, l’alcalde i el Govern municipal. Va ser necessària la intervenció dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local, que van crear una barrera davant el consistori per mantenir separats els dos grups. Aquesta situació de tensió, amb crits i provocacions, va durar aproximadament una hora. 

Poc abans de les 21 h, un nombrós grup de la segona concentració, es va desplaçar fins al centre d’acollida dels menors migrants, un antic alberg de joventut de la Generalitat de Catalunya ubicat al Masnou. Allà va ser on es van viure les escenes violentes. Van intentar assaltar l’alberg, sense arribar a entrar a l’edifici. Quatre menors migrants i dues persones adultes van resultar ferides lleus, segons ha informat avui el conseller, durant la roda de premsa. 

Anteriorment a aquesta concentració, en va tenir lloc una altra, la tarda de dimecres, 3 de juliol, convocada des de l’Ajuntament. També des de l’Ajuntament, es van emetre dos comunicats relacionats amb els fets de la presumpta agressió sexual del 29 de juny. 
 

Roda de premsa del conseller El Homrani i l'alcalde Oliveras.
Roda de premsa del conseller El Homrani i l'alcalde Oliveras.
Autor: Domènec Cano Senties.