Aposta per consolidar el Masnou com a referent comarcal de les arts visuals

Última revisió 26-01-2022 17:15
14/01/2022

La programació d’exposicions del 2022 mostrarà una gran diversitat de tècniques i llenguatges artístics, marcats per la qualitat i la combinació d’artistes novells i consagrats

Al llarg del 2022, l’Espai Casinet i la Casa de Cultura acolliran una vintena de mostres i esdeveniments que refermen l’aposta del Masnou per erigir-se com un dels referents comarcals de les arts visuals. La diversitat creativa, la qualitat i l’heterogeneïtat són tres conceptes que poden sintetitzar la programació masnovina d’arts visuals. S’hi podran veure treballs en pintura, fotografia, escultura, nous llenguatges artístics, història i patrimoni local... La programació s’obre el divendres 21 de gener amb “Passavolant. El mapa màgic de la sèrie Plaça d’Ocata”, de Joan Casellas i Victòria Pujadas.

La programació del 2022 inclou exposicions d’artistes internacionals, com Nicole Gagnum, pintora d’origen britànic que convidarà el públic a submergir-se en l’espectre cromàtic i les seves capacitats evocadores a través de la mostra “Violets are Blue” (Espai Casinet, entre el 4 i el 20 de març). Per la seva banda, “L’origen de la matèria” (Casa de Cultura, entre el 8 d’abril i el 8 de maig), de Natalie Clark, es pot definir com una recerca escultòrica envers les possibilitats del marbre de Carrara per expressar la força creativa i generadora de vida de la dona.

Hi haurà altres propostes d’artistes amb lligams a l’estranger però que estan ben vinculats al Masnou i a Catalunya. L’artista italiana establerta al municipi Miriam Colognesi exposarà “L’autre portrait” (Casa de Cultura, del 22 de juny al 24 de juliol), un projecte d’investigació basat en la imatge i que pretén crear un atles de la memòria amb materials d’arxiu i testimonis de persones de diferents països. També d’origen italià, Gianfranco La Cognata, a “Arquitratado” (Casa de Cultura, del 16 de setembre al 9 d’octubre), posa en valor objectes oblidats que guarden en si mateixos múltiples històries, com ara un tractat de construcció. Aquesta mostra coincidirà en el temps amb “El divino Narciso” (Espai Casinet, del 23 de setembre al 16 d’octubre), de l’editora, estudiosa i fotògrafa Inka Martí, que continua profunditzant en l’obra de Juana Inés de la Cruz, vinculant-la alhora amb el mite de Narcís i Eco, amb la poesia i amb les imatges poètiques.

Com és habitual, les propostes d’artistes del Masnou i vinculats amb el municipi ocupen un espai destacat en la programació. Es combina el treball d’artistes amb una trajectòria reconeguda pel públic de la vila amb el d’altres que es troben en altres moments de la seva producció. La videoinstal·lació “Passavolant. El mapa màgic de la sèrie Plaça d’Ocata” encetarà la programació del 2022 (Espai Casinet, del 21 de gener al 20 de febrer), tot explorant una figura enigmàtica de la fotovideonovel·la Plaça d’Ocata, dirigida per Joan Casellas i Victòria Pujadas amb motiu del centenari del Pintor Pere Pujadas. D'altra banda, Carla Benito mostrarà amb les pintures de “D’ací i d’allà” (Casa de Cultura, del 4 al 27 de febrer) un recorregut pel Masnou a partir la seva atenta mirada.

Jordi Navarro, admirat mestre i director de l’Escola Ocata durant una bona colla d’anys, mostrarà part del seu treball artístic amb “Evolució i canvis de l’obra” (Espai Casinet, de l’1 al 24 d’abril). José Luis Paz Fo, una presència habitual al circuit galerístic català, presenta “Alteracions” (Espai Casinet, del 6 al 29 de maig), en què indaga en el diàleg i la interacció de codis diferents a través d’una tècnica en què els guarismes adquireixen significats nous, sovint camuflats en figures més òbvies.

A cavall entre la primavera i l’estiu, el masnoví Sergi González mostrarà "Ple de mar"(Espai Casinet, del 10 de juny al 3 de juliol), un recull de retalls amb el mar i amb la varietat, la llum i el color d'aquestes aigües com a elements principals.

A més a més, cal tenir en compte la 2a edició del Premi de Fotoperiodisme Héctor Zampaglione (Premi Zampa), que tindrà lloc el 12 de novembre al Cinema La Calàndria, així com el Festival de Creació Contemporània Brama, que escamparà pel Masnou manifestacions artístiques trencadores entre el 19 de novembre i l’11 de desembre. A banda, entre el 21 d’octubre i el 14 de novembre tornaran les Jornades FEM, una cita consolidada de la fotografia al calendari cultural del Masnou i dels municipis de l’entorn.

Amb l’objectiu de continuar reforçant la xarxa entre els diferents agents que treballen per les arts visuals al municipi, la rehabilitada Sala C del Casinet acollirà apostes més arriscades i innovadores, com la de Roger Puig. Els seus “Desvaris i bagatel·les” (Sala C, del 24 de setembre al 16 d’octubre), convidaran tothom a admirar un recull de treballs inconnexos. Amb un estil detallista i refinat, són fruit de la pulsió creativa d’aquest enginyer mecànic, que sembla haver trobat en l’art una vàlvula d’alleujament. Encara hi haurà espai per a creadors més joves, a través de les mostres “Cada racó, un record” (Casa de Cultura, de l’11 de març al 3 d’abril), de l’alumnat de l’Escola Ocata, i “Obres de l’alumnat del batxillerat artístic” (Sala C, del 25 de març al 22 d’abril), d’estudiants de l’IES Mediterrània.

A més, s'incorporen exposicions que reivindiquen el valor de la història i el patrimoni del municipi, com “Cartells de Festa Major” (Espai Casinet, del 10 de juny al 3 de juliol), que mostrarà l'evolució de la festa grossa masnovina des de finals del segle XIX a través dels programes i fullets. També cal apuntar a l’agenda l'exposició “Dones emblemàtiques del Masnou” (Casa de Cultura, del 18 de novembre a l’11 de desembre). Recull les biografies de masnovines, sovint oblidades i eclipsades, que, des de camps ben diversos, han tingut un paper clau en la configuració històrica de la vila. També estan ben relacionades amb el passat masnoví les temàtiques de dues mostres més, si bé amplien el focus a l’àmbit supramunicipal. En primer lloc, “El llegat indià” (Casa de Cultura, del 20 de maig al 12 de juny), una mostra de la Xarxa de Municipis Indians que relata un dels episodis més fascinants de la nostra història moderna. A més, “Estiueig de proximitat, 1850-1950” (Espai Casinet, del 8 de juliol al 18 de setembre) convidarà a mirar i repensar l’entorn actual de la ciutat de Barcelona tot rastrejant la petjada d’una vella pràctica social: l’estiueig aristocràtic, burgès i menestral que es va estendre en un radi no superior als 50 km de la capital catalana.

Portada de la programació 2022 d'arts visuals.
Portada de la programació 2022 d'arts visuals.