Una part significativa de l’increment d’ingressos i despeses té a veure amb la gestió dels residus i el nou contracte de recollida d’escombraries i de neteja de l’espai públic i les platges
El Ple municipal celebrat ahir, 21 de novembre, va aprovar el pressupost de l’Ajuntament del Masnou per a l’any 2025, que equilibra la previsió d’ingressos i despeses en 33.257.400 euros. Aquesta xifra representa un augment del 6,64% respecte al pressupost del 2024, que va quedar fixat en 31.185.570 euros.
Els comptes del 2025 van tirar endavant amb els 11 vots de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem). Tots els grups de l’oposició (Fem Masnou, Junts i PP) van votar-hi en contra. Sumaven 9 vots en lloc de 10 per l’absència d’un dels regidors de Junts, Joan Maria Duran. Abans de votar el pressupost, la majoria absoluta de l’Equip de Govern va tombar les esmenes presentades per Fem Masnou i per Junts. Cap de les dues no va obtenir el vot favorable de la resta dels grups de l’oposició, que es van limitar a abstenir-se. S’ha de precisar, però, que fruit de la negociació amb Fem Masnou, l’Equip de Govern va incorporar 30.000 euros a les despeses previstes al primer esborrany. Aquests diners addicionals aniran a les partides de dinamització comercial, activitats infantils i juvenils, participació ciutadana i cooperació internacional.
Artur Gual, regidor d’Hisenda, va presentar la proposta de pressupost subratllant “els criteris” que n’han guiat la confecció, tals com “assegurar el bon funcionament dels serveis municipals i reforçar-los sempre que sigui possible”. Va fer una menció especial “als programes que impacten més directament sobre el benestar de la ciutadania, com els serveis socials, l’ocupació i l’educació, entre altres”. També va apuntar al manteniment de la inversió en l’espai públic i els equipaments, “de manera prudent però constant”, així com a l’execució del Pla d’Acció Municipal 2023-2027 i al “reforç tècnic i qualitatiu del personal municipal”. Alhora, va esbossar el marc general que condiciona els comptes. Va citar elements positius, com “la bona situació general de l’economia del país” o la previsió que es redueixin els tipus d’interès i la inflació, però també va posar sobre la taula alguns de negatius, com la guerra d’Ucraïna i la resta de crisis geopolítiques internacionals. A més, va esmentar “la incertesa” que provoca el fet de no saber si s’aprovaran els pressupostos de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya.
Tot seguit va desgranar les variacions més rellevants respecte als comptes del 2024. Un dels impactes principals, tant pel que fa als ingressos com a les despeses, ve donat per la gestió de residus i la neteja de l'espai públic i de les platges. El nou contracte per a la prestació d'aquests serveis, adjudicat a FCC, comporta una despesa anual de 3.663.825,13 euros, una xifra que suposa un increment d’1,5 milions d’euros respecte a l’actual. A més, el nou contracte implica una inversió de 450 mil euros en adquisició d’equipament, com els nous contenidors intel·ligents per a la recollida selectiva d’escombraries. Aquest assumpte també repercuteix en els ingressos, per l’augment en la taxa de recollida d’escombraries, que s’incrementarà entre un 28 i un 44%, en funció de factors com el nombre de residents en un habitatge i el seu valor cadastral. A banda, per calcular l’import final que pagarà cada contribuent, cal tenir presents els descomptes que promouran la reducció dels residus i el reciclatge, mitjançant la separació correcta i l’ús de la deixalleria. El Masnou s’adapta així a la marc normatiu europeu i estatal, que obliga a traslladar el cost real del servei a la ciutadania per conscienciar-la sobre la importància de reduir els residus i potenciar el reciclatge.
Quant als increments dels ingressos provinents de taxes i preus públics, destaquen l’estacionament regulat a la via pública, que preveu un augment de 338.000 euros, i els diners que paguen els usuaris de les activitats del Complex Esportiu i de les seves instal·lacions (93.000 euros). Pel que fa als impostos, s’espera un augment del 3% dels directes, especialment del que grava l’increment del valor dels terrenys urbans, i del 17% en els indirectes, apartat on destaca l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres. A banda, s’espera un increment de prop d’1 milió d’euros dels ingressos provinents de la participació en tributs de l’Estat.
El 89% de l’import de les despeses se’n va a les corrents, que financen els serveis i els compromisos existents, com els contractes vigents i el personal. Aquest últim capítol és el que s’endú la xifra més grossa, uns 13 milions d’euros, però amb un increment gairebé nul respecte al 2024 (0,79%). Val a dir, però, que s’apuja significativament l’aportació al fons de contingència i imprevistos. L’any 2025 rebrà 130.000 euros, xifra que contrasta amb els 20.000 consignats durant el 2024. L’objectiu, segons Gual, “és fer guardiola” davant la previsió que s’hagi de revisar la valoració dels llocs de treball municipals. Per últim, quant a les inversions, destaquen els 610.000 euros que serviran per convertir el carrer de Pere Grau en zona de vianants. Com a resum, el regidor va citar els serveis i conceptes que veuran més incrementada la seva dotació, que són: espai públic, seguretat ciutadana, acció social, promoció econòmica, medi ambient, sanitat, transport públic, educació, cultura i esports.
Artur Gual va concloure que el pressupost del 2025 vol garantir “l’eficiència i la millora dels serveis municipals, posant el focus en la sostenibilitat financera per tal d’afrontar el futur amb confiança responsabilitat”. A més, el regidor va destacar que, de mitjana, cada ciutadà del Masnou fa una aportació de 548 euros a l’Ajuntament però rep 784 euros en serveis, subvencions i inversions municipals. Dit d’una altra manera, “de cada euro pagat en rep 1,43”, va insistir. En aquest sentit, va combatre “el mantra que diu que, any rere any, s’apugen els impostos”. “No és veritat”, va dir, tot exhibint un estudi elaborat per l’empresa Polis. Segons les dades analitzades, que abasten el període 2013-2023, i els càlculs relatius exposats per Gual, que inclouen la inflació i altres variables, “la despesa que fa l’Ajuntament ha crescut un 37% mentre que la recaptació ha decaigut un 17,3%”.
Sergi Amat, portaveu de Fem Masnou, tot i admetre que l’Equip de Govern “avança en la bona direcció”, va afirmar que votaven en contra dels comptes “perquè són continuistes en relació als de l’any passat”. Amat va lloar la disposició i l’actitud de Gual a l’hora de treballar i negociar el pressupost durant els mesos anteriors. Fruit d’això, l’Equip de Govern ha introduït l’augment de 30.000 euros, esmentat anteriorment, per a despeses diverses. “Però el valor total de les nostres esmenes era de 228.000 euros”, precisava Amat, tot detallant que aquesta quantitat es dividia en dues parts iguals: per a modificacions als ingressos i a les despeses. En concret, Fem Masnou proposava dedicar més recursos a la formació per l’ocupabilitat, la dinamització comercial, el mercat municipal, la participació ciutadana, les polítiques d’infància i joventut, l’atenció als nouvinguts, la cooperació internacional, el foment de la igualtat, les campanyes d’habitatge i l’esport. Per tal de dotar aquests conceptes, volien retallar “les despeses en protocol, activitats institucionals i comunicació, perquè fa temps que estan sobredimensionades”. Entre altres partides, va proposar reduir a la meitat la periodicitat de la revista municipal El Masnou Viu, que es publica cada mes, o eliminar la partida de 50.000 euros per a la celebració del bicentenari, perquè ja s’havia dotat prèviament amb 20.000 euros. Alhora, va recordar que el seu grup vol reduir els sous dels càrrecs electes i assessors, “perquè són massa alts”, argumentat que “la classe política ha d’aplicar-se els esforços que es demanen a la ciutadania”.
“Les nostres emenes posaven de manifest el nostre model de poble, basat en la millora del benestar dels masnovins i les masnovines”, va afirmar Dídac Isús, regidor de Junts, tot lamentat que no s’acceptessin. El seu grup proposava augmentar en 300.000 euros el finançament per a l’enllumenat púbic. Actualment, segons Isús, “és molt deficient, més si es té en compte que és una competència bàsica i obligatòria dels ajuntaments”. Va demanar el mateix increment per a la renovació de voreres, llur estat va qualificar de “vergonyós”. Alhora, va reclamar que es complís el compromís de traslladar el monument a Trias Fargas i “altres petites actuacions, com una campanya de desratització i desinfecció per fer front a plagues com les de paneroles”. A més, va sol·licitar més diners per al foment del comerç local i per a la conservació d’edificis històrics. “Poden compensar aquests augments de la despesa amb les partides d’Alcaldia, que només serveixen per enaltir la figura de l’alcalde”, va etzibar. Per últim, no es va estar de criticar “la recaptació d’1,1 milions d’euros provinents dels aparcaments i de sancionar vehicles”. “Tracten els vilatans com si fossin delinqüents”, va denunciar. El regidor d'Hisenda va respondre Isús dient-li que les esmenes presentades eren "un despropòsit", fent-li notar les incoherències que havia detectat, a més de considerar que algunes eren impossibles d'aplicar.
“La reducció dels impostos, de les taxes i dels preus públics forma part del nostre ADN com a partit conservador i liberal”, va manifestar Antonio Marset, portaveu del PP, per explicar el seu rebuig als comptes presentats per l’Equip de Govern. El regidor va equiparar l’augment dels ingressos amb la intensificació de la pressió fiscal, citant l’increment de diversos impostos i les taxes de l’estacionament regulat. Sobre això últim va criticar el creixement del 98% en la previsió d’ingressos, cosa que també va fer respecte a l’augment de diners provinents de les activitats del Complex Esportiu. Va concloure la seva intervenció recomanant a l’Equip de Govern una fórmula per mantenir els serveis sense apujar impostos: “Gestionar millor i ser més eficients”. En la rèplica, Artur Gual va precisar que no s’apugen els preus públics del Complex Esportiu, sinó hi ha hagut un increment d’usuaris per la millora i l’ampliació de les instal·lacions i de l’oferta d’activitats. Alhora, va subratllar que la major part dels ingressos de l’estacionament regulat provenen de persones que no resideixen al Masnou.
A banda del pressupost, un dels punts més rellevants del Ple d’ahir va ser l’aprovació per unanimitat d’una donació solidària de 20.000 euros per als damnificats de la riuada que va arrasar diversos municipis del País Valencià el 29 d’octubre. Els diners provenen del romanent de tresoreria de l’Ajuntament i es vehicularan a través de Creu Roja.
A més, la sessió d’ahir va donar llum verda a l’encàrrec de la gestió del servei d’abastament d’aigua potable a l’empresa municipal SUMEM. Va tirar endavant amb 15 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC i En Comú Podem) i 5 en contra (Junts i PP). Amb aquesta decisió es dona compliment a l’acord de Ple del 15 de febrer d’enguany, que establia la recuperació de la gestió directa d’aquest servei i que es va aprovar definitivament el mes de juny. Per tant, si no hi ha cap imprevist, SUMEM passarà a ser la subministradora d’aigua potable al Masnou a partir del 31 d’octubre del 2025, data en què s’extingirà la pròrroga del contracte amb l’empresa Agbar, que és l’empresa concessionària actual.
El regidor d’Hisenda, Artur Gual, va estrenar un projector, amb el qual va presentar un resum del pressupost, per tal de mostrar de forma gràfica i entenedora els aspectes més rellevants dels comptes. Així, la sala disposa a partir d’ara d’un suport audiovisual que servirà per il·lustrar els temes que s’abordin als plens i altres actes.
L’estrena del projector no va ser l’única particularitat del Ple. I és que durant la major part de la sessió es podia escoltar la cridòria d’una manifestació que va reunir desenes de persones a les portes de l’Ajuntament per mostrar el seu rebuig a l’ampliació de la zona verda d’estacionament regulat que és vigent des del juliol. La protesta va arribar a tallar el trànsit a l’N-II, durant un temps limitat i amb el permís i la col·laboració dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local.
Precisament, l’única intervenció que hi va haver a l’audiència pública que se celebra abans de les sessions plenàries la va protagonitzar un comerciant per queixar-se dels perjudicis que provoca la zona verda al seu negoci i a altres empreses i comerços, segons va dir. Va demanar que s’escoltin les queixes i que s’estudiïn canvis i alternatives per revertir “els entrebancs que causa”, en considerar que ha deixat de venir al Masnou una gran part de la clientela d’altres municipis. Van respondre-li el regidor de Mobilitat, Ricard Plana, i la regidora de Promoció Econòmica, Maria Llarás. Tots dos es van mostrar oberts a continuar estudiant els efectes de l’aparcament regulat, si bé van precisar que cal més temps per tenir més dades objectives sobre els beneficis i perjudicis que comporta abans de fer modificacions.
Tot seguit es detallen les votacions emeses a la sessió plenària del 21 de novembre del 2024. Van assistir-hi 20 dels 21 regidors i regidores de l’Ajuntament del Masnou, ja que es va absentar Joan Maria Duran, regidor de Junts.
Aprovació inicial de l'expedient 23/2024 de modificació de crèdit en la modalitat de crèdit extraordinari.
S’aprova per unanimitat.
Aprovació inicial del pressupost general de l'Ajuntament del Masnou per l'exercici 2025, bases d'execució i plantilla.
S’aprova, amb 11 vots a favor (ERC, PSC i En Comú Podem) i 9 vots en contra (Fem Masnou, Junts i PP)
Aprovació de la relació de llocs de treball 2025.
S’aprova, amb 13 vots a favor (ERC, PSC, PP i En Comú Podem) i 7 abstencions (Fem Masnou i Junts).
Ratificació del Decret d'alcaldia 3.152, de 23 d'octubre de 2024, de nomenament del Consell de la Vila.
S’aprova, amb 17 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, PP i En Comú Podem) i 3 abstencions (Junts).
Aprovació de l'inici de l'expedient de l'establiment del servei públic municipal de sales de vetlla i sala de cerimònies multiconfessionals.
S’aprova per unanimitat.
Aprovació de l'ampliació de capital SUMEM, SL.
S’aprova, amb 11 vots a favor (ERC, PSC i En Comú Podem), 5 vots en contra (Junts i PP) i 4 abstencions (Fem Masnou).
Aprovació inicial de les bases reguladores específiques per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva per activitats que fomentin l'esport, l'acció social i comunitària i l'acció cultural i educativa.
S’aprova, amb 11 vots a favor (ERC, PSC i En Comú Podem) i 9 abstencions (Fem Masnou, Junts i PP).
Aprovació inicial de les bases reguladores de subvencions per a la realització d'activitats o projectes vinculats als ensenyaments artístics.
S’aprova, amb 11 vots a favor (ERC, PSC i En Comú Podem) i 9 abstencions (Fem Masnou, Junts i PP).
Aprovació de l’encàrrec de gestió del servei públic municipal d’abastament d’aigua potable a Serveis Urbans del Masnou, Empresa Municipal, SL (SUMEM).
S’aprova, amb 15 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC i En Comú Podem) i 5 vots en contra (Junts i PP).
Verificació del text refós de la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana del Masnou en relació amb els usos compatibles en la zona industrial, clau 14a.
S’aprova, amb 16 vots a favor (ERC, PSC, Junts, PP i En Comú Podem) i 4 vots en contra (Fem Masnou).
Declaració institucional presentada pel PSC, ERC i En Comú Podem amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per l'eliminació de la violència contra les dones.
S’aprova en Junta de Portaveus ordinària, amb 18 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, Junts i En Comú Podem) i 2 abstencions (PP).
Declaració institucional presentada per ERC, PSC, En Comú Podem i Junts amb motiu de la DANA al País Valencià.
S’aprova en Junta de Portaveus extraordinària i per unanimitat de tots els grups presents. El PP no va assistir-hi.