Entre altres assumptes, s'aborden el Pla de reactivació econòmica i social i el pressupost municipal per al 2021
El Consell de la Vila, el màxim òrgan de participació ciutadana del Masnou, va reunir-se aquest dilluns al vespre de forma telemàtica, com a mesura preventiva davant la COVID-19. Més enllà del format, la pandèmia va ser ben present en bona part dels punts de l’ordre del dia que s’hi van tractar. En aquesta sessió van participar-hi 24 membres del Consell de la Vila, a més de personal tècnic municipal. Presidit per l’alcalde, Jaume Oliveras, va comptar amb representants de la ciutadania a títol individual, amb membres d’entitats i de grups municipals i amb la primera tinenta d’Alcaldia, Sílvia Folch.
Un dels temes que es van abordar és el Pla de reactivació social i econòmica “Al Masnou, vencem la COVID-19”. Conté mesures urgents que es van posar en marxa des de l’inici de la crisi provocada per la pandèmia, a la primavera. Ara bé, és un document encara viu que s’ha anat treballant i ampliant, tant en la seva aprovació al Ple municipal del 17 de juliol com en els diversos espais participatius en què s’han recollit aportacions ciutadanes.
En aquest sentit, el Pla s’ha debatut als diferents Consells Municipals que han tingut lloc els darrers mesos. A més, aquesta mateixa setmana es vol completar la sèrie de debats sectorials que es van iniciar fa uns dies amb representants del teixit social i econòmic del Masnou. L’objectiu és aprovar el pla definitiu el proper mes de gener, amb la incorporació de les noves aportacions. A més, es vol crear un observatori específic que actualitzi en el futur els efectes d’aquesta crisi i incorporar al Pla d’actuació municipal (PAM) les mesures que hi figurin.
A banda, la sessió d’ahir del Consell de la Vila va servir també per explicar el projecte de pressupost municipal per al 2021 que l’Equip de Govern vol portar al Ple municipal per a la seva aprovació. Serà un pressupost atípic, marcat per la crisi. A més de ser coherent amb les mesures del Pla de reactivació econòmica i amb l’objectiu de fer costat la ciutadania i el teixit empresarial masnoví, el pressupost preveu una important davallada dels ingressos corrents, que es preveu que superi els 650.000 euros. S’espera, a més, que abans de l’estiu es revisin els comptes de forma integral, davant la possibilitat que entrin nous ingressos. Aquests provindrien dels canvis normatius que permetrien utilitzar els romanents acumulats durant anys per l’Ajuntament i de l’eventual arribada de fons d’ajuts europeus i d’altres administracions.
En paral·lel, però molt lligat al tema anterior, es va debatre sobre els pressupostos participatius, que estan a punt de començar la fase final. A partir del 16 de novembre, els masnovins i masnovines majors de 16 anys podran votar per escollir quins projectes presentats per la ciutadania, d’entre els finalistes seleccionats en les fases anteriors, rebran finançament (500.000 euros) dels pressupostos municipals del 2021 i del 2022. En el debat que es va generar, algunes de les persones van expressar que van trobar a faltar explicacions més detallades de diverses propostes presentades per la ciutadania als tallers participatius que s’han fet prèviament i que han servit per escollir les 14 propostes que ara se sotmetran a la votació final.
El darrer punt de l’ordre del dia no tenia vinculació ni amb la pandèmia ni amb els comptes municipals, però va ser un dels que va suscitar més debat. Es tracta de l’eventual canvi de nom de l’actual passeig de Joan Carles I, que passaria a dir-se passeig del Bellresguard. De fet, el Consell de la Vila va incloure aquest punt a l’ordre del dia de la sessió d’ahir després que el darrer Ple municipal, celebrat el 16 d’octubre, decidís dur aquest assumpte a l’òrgan de participació ciutadana. En definitiva, l’alcalde va exposar al Consell de la Vila el procediment que s’ha seguit fins al moment actual per tal de fer realitat aquest canvi, que, en qualsevol cas, haurà d’aprovar o rebutjar el Ple municipal. Arran d’aquest debat, el Consell de la Vila va abordar un altre canvi al nomenclàtor que també es va dur a la darrera sessió plenària i que va ser rebutjat. Es tracta de la proposta que va fer l’Equip de Govern per tal que l’actual plaça del Duc d’Ahumada passi a dir-se de l’U d’Octubre, cosa que no va prosperar a la sessió plenària del mes passat.
En el torn obert de paraula, un representant del Club Nàutic El Masnou va expressar que l’entitat no ha pogut organitzar al Masnou dos esdeveniments esportius rellevants en haver sol·licitat els permisos i no haver obtingut resposta. Es queixava, doncs, que es van haver de realitzar a Barcelona. L’alcalde va prendre nota de la queixa i va comprometre’s a analitzar quina ha estat la problemàtica, per posar-hi solució. A banda, va haver-hi dues queixes pel funcionament del Consell de la Vila. Una la va fer el representant de la CUP, en considerar que és un òrgan poc participatiu. L’altra la va verbalitzar el representant de Fem Masnou, que va expressar que el Consell de la Vila s’hauria de reunir amb més freqüència.