El pacte de govern, el canvi de nom del passeig Joan Carles I i la Colomina tornen a debatre's al Ple

Última revisió 22-12-2020 08:51
18/12/2020

S’aproven les retribucions per les dedicacions de dos dels tres nous membres de l’Equip de Govern

El Ple municipal ordinari del desembre, celebrat ahir al vespre, va debatre de nou diversos debats que s’arrosseguen des de sessions anteriors. La sessió plenària es va fer de manera telemàtica, com a mesura preventiva davant la pandèmia de la COVID-19.

Va estar marcada pels problemes amb l’aplicació informàtica proporcionada per Localret per a la celebració telemàtica dels plens. La interrupció del so va obligar a interrompre la sessió durant uns minuts, fins que es va solucionar parcialment el problema.

Dedicacions del Govern

En la sessió d’ahir es va donar compte del pacte de govern entre els grups municipals d’ERC i PSC, que va suposar la incorporació dels tres membres del PSC a l’Equip de Govern  que presideix Jaume Oliveras des de l’inici del mandat 2019-2023. Va generar un debat en el qual es van escoltar arguments molt similars als que ja s'havien esgrimit en el darrer Ple, celebrat el 27 de novembre de forma extraordinària per debatre i aprovar el pressupost municipal del 2021.

En qualsevol cas, a la sessió d’ahir es va aprovar la modificació de les dedicacions exclusives i parcials, afegint-ne dues a les que són vigents des del principi del mandat. Va tirar endavant amb els 12 vots favorables de l’Equip de Govern (ERC i PSC). Els regidors i regidores de l’oposició van emetre 9 vots en contra (Fem Masnou, JxCAT-Units, Cs i CUP). La primera és una dedicació del 75% per dur a terme les tasques pròpies de la quarta tinença d’Alcaldia, que és la coordinadora de l’Àrea de Comunitat i Persones. Està dotada amb 36.791,91€ en brut a l’any. La regidora que té aquesta responsabilitat és Maria Llaràs (PSC), que també s’encarrega de les regidories d’Habitatge i de Promoció Econòmica.

La segona dedicació, exclusiva i dotada amb 43.284,62€ en brut a l’any té la finalitat de retribuir la direcció i l'execució dels projectes i serveis de les regidories d’Igualtat, de Solidaritat i Drets Civils i d’Accessibilitat i Diversitat Funcional. Aquestes responsabilitats han estat delegades a la regidora Mónika González (PSC). El tercer regidor del PSC que s’incorpora a l’Equip de Govern com a segon tinent d’Alcaldia i regidor d’Impuls dels Serveis Públics i de Relacions Institucionals, Ernest Suñé, no tindrà cap remuneració per dedicació. Tant ell com la resta de regidors i regidores del consistori que no tenen dedicació –ja siguin del govern com de l’oposició– reben remuneracions per assistència efectiva als òrgans col·legiats.

Debat

Albert Alfaro, regidor de Serveis Generals, va exposar els motius que han dut a l’assoliment d’un pacte de govern, molt vinculats a la crisi generada per la pandèmia de la COVID-19: “Neix amb l’objectiu d’afrontar el moment actual i encarar la resta del mandat amb el desplegament del Pla de reactivació econòmica”. “Vivim un moment excepcional –continuava Alfaro–, volàtil i incert, que requereix un govern més fort, més ampli i amb més mans per tal de treballar de forma àgil i dur a terme de forma immediata les mesures necessàries per fer front a les repercussions socials i econòmiques que patim i patirem”. Alfaro va recordar que l’alcalde havia ofert amb anterioritat a diversos grups l’entrada al Govern: “Fruit d’aquestes converses s’ha assolit l’acord entre ERC i el PSC”.

Fèlix Clemente, portaveu de la CUP, va obrir el torn d’intervencions de l’oposició. Va ser el més concís: “Hi votarem en contra perquè no estem d’acord amb el règim de retribucions dels càrrecs electes”. La resta de grups de l’oposició també s’hi van mostrar en contra, amb els mateixos raonaments que van expressar al Ple extraordinari del 27 de novembre. Tots van criticar de forma especial l’augment de les retribucions en afegir noves dedicacions. També van considerar incoherent el pacte entre ERC i el PSC recordant les divergències ideològiques i els enfrontaments que, segons van dir, havien protagonitzat ambdues formacions en el passat.

Albert Alfaro va respondre les crítiques fent una defensa “del valor del treball en les administracions públiques”: “Sense dedicacions no pot haver-hi un govern que dediqui temps per treballar pel servei públic. Creiem que això ho hauria de defensar tothom”. Va titllar de “curiós” que critiquessin les dedicacions “forces polítiques que han governat el Masnou o que estan governant altres administracions”.

Passeig de Joan Carles I

La sessió d’ahir va aprovar de forma inicial el canvi de nom del passeig de Joan Carles I. Passarà a dir-se passeig del Bellresguard. La proposta es va aprovar amb 15 vots a favor (ERC, PSC i Fem Masnou), 5 vots en contra (JxCAT-Units i Cs) i 1 abstenció (CUP).

Aquest va ser un altre punt que suposa una continuació d’un debat anterior. En concret, del Ple celebrat el 15 d’octubre. L’ordre del dia incloïa aquest canvi, però no es va votar la proposta inicial, perquè es va aprovar una esmena del PSC que plantejava traslladar l’assumpte al Consell de la Vila. Es va incloure, per tant, a l’ordre del dia del Consell de la Vila del 9 de novembre. Allà, l’alcalde va explicar el procediment seguit per dur a terme aquest canvi i que, finalment, havia d’aprovar el Ple municipal per fer-lo efectiu.

Els membres de JxCAT van votar finalment en contra del canvi perquè van considerar que s’havia adulterat la decisió de tractar el tema al Consell de la Vila: “No es va donar opció al fet que el Consell de la Vila emetés un informe”, va afirmar Romà López, el portaveu del grup. Ivan Ollé, regidor del mateix grup, va completar els motius del vot en contra: “Evidentment que estem a favor del canvi de nom, però no volem menysprear la decisió que es va prendre al Ple de portar el tema al Consell de la Vila. Va ser a petició del PSC; sorprèn que avui no es manifesti”. Ernest Suñé, segon tinent d’Alcaldia i portaveu del PSC, va puntualitzar que “la moció demanava que el Consell de la Vila es manifestés i ho ha fet; va formar part de l’ordre del dia i la gent que hi havia va opinar”.

Stella Parodi, regidora de Cs, va explicar el vot negatiu del seu grup. També va criticar que el Consell de la Vila no hagi elaborat cap informe. Amb tot, va recolzar la seva argumentació criticant els motius de fons per canviar el nom de la via, considerant que se n’han donat de diversos i exposant cronològicament els passos donats. En primer lloc va recordar que el motiu pel qual es volia canviar, segons el criteri que va emetre el comitè sobre simbologia franquista  l’any 2016, té a veure amb el fet que aquest honor no s’havia atorgat a títol pòstum.

“Quan s’estableixen criteris nous, no acostumen a ser retroactius; encara menys si perjudiquen l’interessat”, va afirmar Parodi abans d’explicar que el següent pas va ser que el Consell de Patrimoni va pronunciar-se a favor del canvi de nom, el setembre del 2020, com  a resposta a una petició signada per una vintena de veïns i veïnes. Segons la regidora, aquestes persones aportaven com a argument les notícies relacionades amb l’evasió d’impostos i comptes a l’estranger de l’actual rei emèrit, a més de la suposada participació de Joan Carles I en l’intent de cop d’estat del 23 de febrer del 1981.

“Aleshores, per què ho decideixen? Per la petició veïnal, per franquista, per les notícies publicades, per què encara és viu?” preguntava retòricament la regidora. Parodi va concloure que el motiu del canvi de nom “és una visió interessada de la història que demostra el separatisme del govern, de part de l’oposició del mateix Consell de Patrimoni”.

Neus Villarrubia, portaveu de Fem Masnou, va mostrar-se satisfeta amb el canvi de nom, però va reclamar valentia a l’alcalde i l’Equip de Govern: “No només contra el borbó corrupte fugit de la justícia, sinó també contra el franquisme i el passat esclavista del Masnou”, va dir en referència a noms d’altres carrers i places del poble. Fèlix Clemente, portaveu de la CUP,  va abstenir-se, tot i estar a favor del canvi, com a protesta pel procediment “incorrecte”: “Nosaltres ho vam demanar el 2016 i es va denegar reiteradament; ara es tira endavant perquè convé a l’alcalde, en una decisió arbitrària”. Clemente també va reclamar que es facin més canvis al nomenclàtor, en la mateixa línia que Villarrubia.

Modificació urbanística

La modificació parcial del Pla general d’ordenació urbanística que afecta el sector de la Colomina va ser un altre assumpte que va obtenir ahir la llum verda del Ple, amb 12 vots a favor (ERC i PSC) i 9 en contra (Fem Masnou, JxCAT-Units, Cs i CUP). Ara se n’ha fet l’aprovació provisional, en desestimar les al·legacions presentades després que s’aprovés de forma inicial al Ple del 15 d’octubre.

Tal com ja va fer en aquella sessió, Ricard Plana, regidor d’Urbanisme, va explicar les raons de la modificació, “a favor de l’interès públic, perquè s’obté sòl públic. [...] Passem de mil metres quadrats de sòl públic per a equipaments i espai verd a 15 mil; guanyem, per tant 14 mil metres quadrats”. A banda, quan la modificació sigui ferma, s’hi podran construir edificis de planta baixa més dues, en lloc de la planta baixa més una del pla vigent.

També canvia la tipologia d’habitatge que s’hi podran construir. El pla preveia habitatges unifamiliars d’uns 200 metres quadrats. Amb el canvi, seran edificis plurifamiliars amb habitatges d’uns 100 metres quadrats. “S’incrementa el nombre total d’habitatges, de 90 i escaig a més de 200”, xifrava Plana. També s’hi faran una trentena d’habitatges de protecció oficial. “Ens sembla una modificació positiva, a favor d’un model que ens sembla molt correcte i que no té res a veure amb la massificació. Seran edificis amb alçàries assumibles i d’una tipologia molt amable”, explicava el regidor per donar una idea del sentit de la modificació, favorable a augmentar l’oferta d’habitatge més assequible en contrast amb el que les cases unifamiliars aïllades en grans parcel·les.

Altres punts del Ple

-  Aprovació de l’acta del Ple ordinari del 19 de novembre de 2020.

- Informacions i comunicacions d’Alcaldia.

- Donar compte dels decrets d’Alcaldia.

- Donar compte dels decrets d’Alcaldia d’organització.

- Aprovació del calendari de sessions ordinàries del Ple i de les comissions informatives per l’any 2021.
S’aprova, amb 20 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, JxCAT-Units i Cs) i 1 abstenció (CUP).

- Massa salarial del personal laboral 2020
S’aprova, amb 12 vots a favor (ERC i PSC), 4 vots en contra (JxCAT-Units i CUP) i 5 abstencions (Fem Masnou i Cs).

- Modificació de la composició de la Comissió Informativa de caràcter específic sobre gestió directa de serveis municipals.
S’aprova, amb 12 vots a favor (ERC i PSC) i 9 abstencions (Fem Masnou, JxCAT-Units, Cs i CUP).

- Modificació del nomenament dels i les representants municipals de la Mancomunitat Intermunicipal de Serveis d’Alella, el Masnou i Teià; Consorci AMB per a la promoció d’habitatges protegits; i Consell de Promoció Econòmica.
S’aprova, amb 17 vots a favor (ERC, PSC, JxCAT-Units i Cs) i 4 abstencions (Fem Masnou i CUP).

- Aprovació de l'addenda econòmica per a l'any 2021 del conveni de delegació de la competència municipal del servei d'atenció domiciliària (SAD) al Consell Comarcal del Maresme.
S’aprova, amb 17 vots a favor (ERC, PSC, JxCAT-Units i Cs) i 4 vots en contra (Fem Masnou i CUP).

- Compensació final del contracte de gestió indirecta mitjançant concessió de l'escola bressol municipal La Barqueta (lot 2), amb motiu de la crisi sanitària derivada de la COVID-19.
S’aprova, amb 12 vots a favor (ERC i PSC), 3 vots en contra (Cs i CUP) i 6 abstencions (Fem Masnou i JxCAT-Units).

- Compensació final del contracte de la gestió indirecta, en règim de concessió, del servei d’escola municipal de música del Masnou, amb motiu de la crisi sanitària derivada del COVID-19.
S’aprova, amb 12 vots a favor (ERC i PSC), 3 vots en contra (Cs i CUP) i 6 abstencions (Fem Masnou i JxCAT-Units).

- Aprovació de la segona pròrroga del conveni entre DTES de la Generalitat de Catalunya, l'ATM, l'Ajuntament del Masnou i l'Empresa CASAS, SA per a la millora de les comunicacions mitjançant la millora dels serveis regulars de transport públic de viatgers i interurbà al Masnou.
S’aprova, amb 12 vots a favor (ERC i PSC), 4 vots en contra (Fem Masnou i CUP) i 5 abstencions (JxCAT-Units i Cs).

- Aprovació inicial de la modificació de l'Ordenança reguladora de les terrasses d'establiments de restauració i assimilats als espais públics.
S’aprova, amb 12 vots a favor (ERC i PSC) i 9 abstencions (Fem Masnou, JxCAT-Units, Cs i CUP).

- Contesta de l'Equip de Govern als precs i les preguntes de la sessió anterior.

- Precs i preguntes adreçats a l'Equip de Govern.

- Declaració institucional presentada pel Grup Municipal d'ERC-AM en defensa de la unitat de la llengua catalana.
S’aprova amb 16 vots a favor (ERC, Fem Masnou, JxCAT-Units i CUP), 2 vots en contra (Cs) i 3 abstencions (PSC).

- Declaració institucional presentada pels grups municipals del PSC-CP i ERC-AM de suport al poble sahrauí davant l'escalada militar al Sàhara occidental.
S’aprova, amb 19 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, JxCAT-Units i CUP) i 2 abstencions (Cs).

- Declaració institucional presentada pels grups municipals de PSC-CP i ERC-AM en commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
S’aprova per unanimitat.

Ple telemàtic del 17 de desembre del 2020.
Ple telemàtic del 17 de desembre del 2020.

Vídeos

Ple ordinari del dia 17 de desembre de 2020