L'ampliació de la zona verda d'aparcament rep l'aval definitiu del Ple

Última revisió 26-06-2024 09:59
21/06/2024

Entrarà en vigor l'1 de juliol, junt amb la gratuïtat de la primera mitja hora en zona blava i altres canvis en l'estacionament regulat

El Ple municipal va aprovar ahir de manera definitiva l’ampliació de la zona verda d’estacionament regulat, que s’estendrà a tots els barris del litoral central masnoví. Serà efectiva a partir de l’1 de juliol, junt amb altres canvis en la regulació de l’aparcament, d’entre els quals destaca la gratuïtat de la primera mitja hora d’estacionament en zona blava i als pàrquings soterrats per als masnovins i les masnovines. Aquesta darrera mesura s’incorpora en haver-se acceptat parcialment l’al·legació presentada per la Federació del Comerç del Masnou sobre els acords presos a la sessió plenària del 18 d’abril i que van iniciar els canvis en l’estacionament regulat.

Les modificacions han tirat endavant amb els 11 vots de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem). En canvi, els 10 regidors i regidores de l’oposició (Fem Masnou, Junts i PP) van votar-hi en contra. S’ha de precisar que els canvis que s’implanten es detallaven en quatre punts diferents de l’ordre del dia, que es van unificar per agilitzar el debat. Formalment, s’han aprovat definitivament perquè ahir es van resoldre les al·legacions que s’havien presentat sobre els acords de la sessió d’abril. La majoria han estat rebutjades, excepte la que plantejava la gratuïtat de la zona blava en els termes esmentats. Prèviament, els grups de l’oposició van intentar que es retiressin els quatre punts de l’ordre del dia, cosa que no va acceptar la majoria de govern. L’oposició reclamava més temps per estudiar les al·legacions i continuar negociant.

El regidor de Mobilitat, Ricard Plana, va explicar que s’implanta la zona verda amb celeritat, a partir de l’1 de juliol, per satisfer les demandes de veïns dels barris afectats, que es queixen de les dificultats que pateixen per aparcar, especialment durant l’estiu. “Aquests barris tenen la pressió afegida de la platja i les estacions de tren”, que són “pols d’atracció” per a moltes persones d’altres municipis, segons Plana. El regidor va recordar que els residents de cadascun dels quatre àmbits en què es dividirà la zona verda pagaran una tarifa de 2 euros al mes si aparquen dins del seu àmbit. Segons Plana, aquests s’han delimitat de manera equilibrada, cercant “que cada resident pugui aparcar amb la tarifa reduïda a una distància màxima d’uns 400 o 500 metres des del seu domicili” i estudiant que en cada àmbit hi hagi un nombre similar de places d’aparcament i d’habitants. Plana va obrir la porta a fer modificacions en les delimitacions o en altres detalls de la regulació de la zona verda d’aquí a uns mesos i en base als resultats que s’obtinguin, si bé va precisar que l’experiència acumulada a la zona verda del barri d’Ocata fa que l’Equip de Govern encari l’ampliació amb optimisme.

El rebuig de l’oposició als canvis en l’estacionament regulat va ser unànime, especialment pel que fa a l’ampliació de la zona verda. Fem Masnou va defensar que es faci “una única zona gratuïta per a tots els masnovins i les masnovines”, en paraules de la regidora Carme Baños, qui també va qüestionar l’argument de l’emergència climàtica “que el govern apunta per justificar el projecte”. En aquest sentit, per a Fem Masnou, “la millor política és millorar el transport públic mitjançant la gratuïtat del bus urbà i creant-ne una segona línia, però el govern s’ha oposat a aquestes propostes”. També va demanar noves línies exprés d’autobús que connectin el Masnou amb Barcelona i la millora de Rodalies, recordant que les administracions de les quals depenen aquests serveis estan governades per ERC i el PSC. Alhora, Baños va afirmar que el model d’estacionament regulat de l’Equip de Govern perjudica el petit comerç. “Per reduir els desplaçaments, cal que cada barri disposi d’un bon teixit comercial, objectiu del qual ens allunya el model de zona verda d’ERC, el PSC i els Comuns”. Per a Baños, la zona verda farà que els comerços dels barris on s’implanta hauran de competir amb els que es troben “en zones allunyades o amb aparcament gratuït”.

“Creiem que l’únic motiu pel qual implanten aquest model és recaptatori, a favor de la deficitària SUMEM”, va sentenciar Montse Real, portaveu de Junts, en referència a l’empresa municipal que gestiona l’estacionament regulat. Segons va dir, els canvis li generaran un increment de 100.000 euros en la facturació anual. A banda, va considerar insuficients els 30 minuts d’aparcament gratuït per als masnovins a la zona blava, alhora que va incidir en el fet que s’elimina la gratuïtat universal al pàrquing de la plaça Nova de les Dones del Tèxtil. “Fins ara, el 75% dels vehicles que se’n beneficiaven eren forans”, va afirmar. També va disparar contra “l’increment desmesurat de places en zona verda” i “la creació de quatre subzones en lloc d’una única”. Per tot plegat, Real va concloure que “ni s’afavoreix els masnovins, ni el comerç local, ni qui vulgui visitar el nostre municipi per gaudir-ne”.

“Hi ha altres solucions, com crear zones taronja”, va proposar Antonio Marset, portaveu del PP. Les zones taronja són gratuïtes per als veïns del municipi, es troben en indrets propers a les platges i només són de pagament durant l’estiu per als vehicles forans. Per a Marset, la zona verda “no és més que un impost encobert”, donant a entendre que l’objectiu real “és incorporar més diners a una empresa municipal i farcir-la de funcions per justificar la seva creació”. A més, segons Marset, “la majoria de persones que van acudir a les reunions informatives estaven absolutament en contra de la posada en marxa de la zona verda”, fins al punt que “s’està generant una espècie de revolució francesa perquè la gent no hi està d’acord”.

El regidor d’Hisenda, Artur Gual, va entrar al debat per aclarir que SUMEM gestiona el cobrament de les zones d’estacionament regulat, però que els ingressos  van a l’Ajuntament, no a l’empresa. “Per tant, desglossem l’empresa SUMEM de les decisions polítiques relatives a canviar o ampliar les zones verdes o blaves”, va demanar. A banda, el regidor de Mobilitat, Ricard Plana, va voler tancar el debat incidint en l’objectiu prioritari, que és facilitar l’aparcament dels residents. També va recordar que les zones verdes i blaves “no se les està inventant ara l’Ajuntament del Masnou com un impost encobert” i que fa molts anys que funcionen en altres municipis i ciutats.

Amb tot, just abans de la votació, Pilar Marset, regidora del PP, va preguntar com a veïna d’Ocata, l’únic barri on fa gairebé dos anys que funciona la zona verda, com és que l’Equip de Govern està tan segur de l’experiència positiva si no s’ha fet cap consulta al veïnat. A més, va reclamar que es retirin els vehicles abandonats per tal de guanyar places d’estacionament. A aquesta darrera petició va respondre Sílvia Folch, regidora de Seguretat Ciutadana. Va assegurar que s’actua per retirar-los però que els procediments legals per fer-ho són molt llargs i que es poden arribar a estendre més d’un any. Per aquest motiu va recomanar que els veïns ho comuniquin com abans millor a la Policia Local quan sospitin que un vehicle ha estat abandonat.

‘Municipalització’ de l’aigua

La sessió plenària d’ahir va aprovar definitivament la recuperació de la gestió directa per part de l’Ajuntament del servei públic d’abastament d’aigua potable, mitjançant la resolució de les al·legacions interposades sobre el text que va tirar endavant al Ple del 15 de febrer d’enguany. Es tracta d’un canvi històric, si es té compte que aquest servei l’han prestat durant dècades concessionàries privades. Finalment, l’aprovació definitiva va tirar endavant amb 15 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC i En Comú Podem) i 6 en contra (Junts i PP).

Tanmateix, el canvi no serà efectiu fins al novembre del 2025, que és quan s’extingirà la pròrroga de la concessió actual, de la qual n’és beneficiària l’empresa Agbar. La intenció de l’Ajuntament és que a partir d’aquell moment sigui l’empresa pública municipal SUMEM qui gestioni el servei. A grans trets, els grups favorables a la gestió directa esgrimeixen que es recuperarà la sobirania sobre l’aigua. També van assenyalar que la fi de la concessió farà que la ciutadania i les empreses del Masnou deixin de costejar el lucre d’una empresa privada. En canvi, Junts i el PP van posar en dubte que l’Ajuntament i SUMEM tinguin la capacitat de gestionar un servei tan bàsic i imprescindible com el subministrament d’aigua potable.

L’alcalde, Jaume Oliveras, va recordar que l’Ajuntament fa anys que debat i es prepara “per fer un pas tan important com aquest”, tot recordant que històricament aquest “servei estratègic” s’ha delegat en empreses privades a través de “contractes que duraven 20, 30 o 50 anys”, cosa que, segons l’alcalde, “era un error que s’ha d’evitar si es vol mantenir el control de l’aigua”.

Audiència pública

Com és habitual, abans de la sessió plenària es va celebrar l’Audiència pública, per tal que la ciutadania pugui plantejar qualsevol tema als regidors i regidores. Va ser una de les audiències més llargues dels últims anys. Va durar gairebé una hora, cosa que va provocar que el Ple comencés mitja hora més tard del previst.

El tema que més va sortir va ser, precisament, l’ampliació de la zona verda. Van ser tres les persones que s’hi van referir, des d’un punt de vist de crític. La petició més recurrent va ser que es replantegin els quatre àmbits en què es dividirà, si bé també es va demanar que s’unifiqui tota la zona verda, sense segmentar-la. El regidor Plana va respondre de forma molt similar a com ho va fer després durant el debat al Ple, recordant que es podran fer canvis si al cap d’uns mesos s’observen disfuncions envers els objectius de la zona verda, especialment si no s’aconsegueix facilitar l’aparcament dels residents.

A banda, dues veïnes van prendre la paraula per demanar que es millori l’accessibilitat a les platges, a més de sol·licitar que es reparin les filtracions de l’emissari de la depuradora situada a la riera de Teià, un problema que ha obligat a delimitar un tram de platja per mirar d’impedir que la gent es banyi en aquella zona. A aquestes crítiques va respondre Amadeu Quintana, regidor de Transició Ecològica i Desenvolupament Sostenible, explicant que es faran més millores per facilitar l’accessibilitat. També va precisar que algunes de les línies de vida han estat vandalitzades i que s’arreglaran tan ràpidament com es pugui. Alhora va avançar que l’emissari, que depèn del Consell Comarcal del Maresme, es repararà després que s’acabi la temporada de platja, per la complexitat d’una obra que embrutarà l’aigua quan es dugui a terme. Per últim, una senyora va parlar en nom d’un col·lectiu de veïns del carrer de Sant Jordi, per criticar la modificació del pla urbanístic que afecta aquella zona. Tant Ricard Plana, com a regidor d’Urbanisme, i l’alcalde, Jaume Oliveras, van anunciar reunions amb el veïnat afectat. Tots dos van comentar que amb la modificació es vol solucionar una mala praxis urbanística que s’havia fet anys enrere i que ha generat un problema complex.

Votacions

Tot seguit es detallen les votacions del Ple del 20 de juny.

· Aprovació del reconeixement extrajudicial de crèdits 3/2024.
S’aprova, amb els 11 vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem) i 10 abstencions (Fem Masnou, Junts i PP).

· Aprovació inicial de l'expedient número 15/2024 de modificació de crèdit en les modalitat de crèdit extraordinari i suplement crèdit.
S’aprova, amb els 11 vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem) i 10 abstencions (Fem Masnou, Junts i PP).

· Festes locals per a l’any 2025, els dies 9 i 30 de juny.
S’aprova per unanimitat.

· Modificació de la dedicació del lloc de treball d'assessor de govern a temps parcial.
S’aprova, amb els 11 vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem) i 11 vots en contra (Fem Masnou, Junts i PP).

· Aprovació inicial de la modificació de la plantilla pel canvi de naturalesa jurídica d'una plaça vacant.
S’aprova, amb 15 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC i En Comú Podem) i 6 abstencions (Junts i PP).

· Aprovació provisional de la modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana del Masnou per a la regulació de les reserves mínimes d’aparcament als sòls destinats a la promoció d’habitatge protegit.
S’aprova, amb 15 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC i En Comú Podem) i 6 abstencions (Junts i PP).

· Modificació del contracte de serveis de neteja d’edificis i dependències municipals de l’Ajuntament del Masnou, LIC 19/2019.
S’aprova, amb els 11 vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem), 6 vots en contra (Fem Masnou i PP) i 4 abstencions (Junts).

· Resolució de les al·legacions presentades i acord d’aprovació definitiva de l’expedient de l'establiment i el canvi de forma de gestió del servei públic d’abastament d’aigua potable del Masnou.
S’aprova, amb 15 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC i En Comú Podem) i 6 vots en contra (Junts i PP).

· Resolució de les al·legacions presentades i aprovació definitiva de l’expedient de modificació de l’establiment del servei públic municipal d’estacionament regulat de vehicles de l’Ajuntament del Masnou.
S’aprova, amb els 11 vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem) i 11 vots en contra (Fem Masnou, Junts i PP).

· Resolució d'al·legacions a la modificació de la taxa per estacionament de vehicles de tracció mecànica en terrenys d'ús local.
S’aprova, amb els 11 vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem) i 11 vots en contra (Fem Masnou, Junts i PP).

· Resolució d'al·legacions a la modificació de l'ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter públic i naturalesa no tributària (PPCPNT) per estacionament de vehicles de tracció mecànica en aparcaments municipals soterrats.
S’aprova, amb els 11 vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem) i 11 vots en contra (Fem Masnou, Junts i PP).

· Aprovació de l’encàrrec de gestió del servei públic municipal d’estacionament regulat de vehicles de l’Ajuntament del Masnou a SUMEM, SL, en qualitat de mitjà propi.
S’aprova, amb els 11 vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú Podem) i 11 vots en contra (Fem Masnou, Junts i PP).

· Resolució de l'expedient de revisió d'ofici i declaració de la nul·litat de l’acord del Ple de l’Ajuntament de data 18 de gener de 2007 en virtut del qual es va resoldre desafectar el bé immoble del domini públic situat en l’avinguda de Joan XXIII, finca registral número 16.223.
S’aprova, amb 17 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, PP i En Comú Podem) i 4 abstencions (Junts).

· Declaració institucional presentada pels grups municipals de En Comú Podem, ERC i PSC, de rebuig a les denominades lleis de la concòrdia i per demanar al govern d'Espanya a continuar, aplicant i garantint la llei 20/2022, de 19 d'octubre, de memòria democràtica.
S’aprova a la Junta de Portaveus, amb 19 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, Junts i En Comú Podem) i 2 vots en contra (PP).

· Declaració institucional presentada pels grups municipals de En Comú Podem, ERC i PSC, en defensa de les persones refugiades.
S’aprova a la Junta de Portaveus, amb 19 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, Junts i En Comú Podem) i 2 abstencions (PP).

· Declaració institucional presentada pels grups municipals del PSC, ERC i En Comú Podem, amb motiu del Dia Mundial de Presa de Consciència sobre l’Abús i Maltractament a les Persones Grans.
S’aprova a la Junta de Portaveus, per unanimitat.

· Declaració institucional presentada pels grups municipals del PSC, ERC i En Comú Podem, d’adhesió al manifest del Dia Internacional de l’orgull LGTBIQ+ de la Diputació de Barcelona.
S’aprova a la Junta de Portaveus, per unanimitat.

Ple del 20 de juny del 2024.
Ple del 20 de juny del 2024.

Vídeos

Ple ordinari del dia 20 de juny de 2024

Audiència prèvia del dia 20 de juny de 2024