La importància de la memòria històrica

El passat diumenge, 29 de gener, des de l'Ajuntament del Masnou vam organitzar l'itinerari "El Masnou sota les bombes", coincidint amb els 78 anys de la finalització de la Guerra Civil i de l'entrada al Masnou, el 27 de gener, de les tropes franquistes i feixistes italianes. El Masnou, com d'altres poblacions catalanes, va patir els bombardejos del feixisme contra la població civil. En el nostre cas, el dia abans de l'entrada de les tropes d'ocupació, la població del Masnou va patir un dels bombardejos més cruels. Recuperar un fet com aquest no és un fet aïllat: durant els dos propers anys programarem una sèrie d'actes i treballs encaminats a recuperar la nostra memòria històrica, vinculada al nostre passat republicà i a la Guerra Civil.

Recuperar el nostre passat, saber d'on venim, també ens permet saber on som i en quines circumstàncies vivim. Molts masnovins van haver de fugir després d'una cruel guerra i patir-ne la repressió posterior. Quan veiem el que passa avui, amb homes i dones que es veuen obligats a fugir de guerres i situacions injustes, no hem de perdre mai de vista que nosaltres, o els nostres avantpassats, també ho hem viscut. I que vam ser afortunats perquè pel camí ens van acollir pobles solidaris.

Justament, la solidaritat i l'acollida són deures d'una societat que es vol madura i democràtica. En aquest sentit, el Ple municipal del mes de gener va aprovar la declaració institucional de suport a la campanya “Casa nostra, casa vostra”, que té l’objectiu de dur a terme accions per a animar a la ciutadania a que afavoreixi un canvi d’actitud a les institucions relacionat amb el drama humà que estan patint multitud de refugiats al Mediterrani que s’han hagut de desplaçat forçosament amb motiu de diversos conflictes. Tal com s’inicia el manifest al que ens hem adherit, “Catalunya ha estat sempre terra d’inclusió, però no podem oblidar que en molts moments també hem estat rebuts en altres terres.”

Per reforçar aquests valors tan necessaris en la societat actual són cabdals actuacions com les que es fan aquesta setmana en el marc de la commemoració del Dia escolar de la no violència i la pau (DENIP), que va tenir lloc el 30 de gener, on es realitzen tallers de sensibilització sobre els refugiats per als escolars del Masnou. 

Entrades al bloc